НОВИНИ

Георги Костадинов, Ангел Ангелов и Александър Николов си спомниха за моментите на триумф в бокса

Българският бокс празнува 100-годишен юбилей тази година

Георги Костадинов Ангел Ангелов Александър Николов Красимир Инински
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 05.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по бокс планира да отбележи по специален начин 100-годишния юбилей на този спорт в страната, който се отбелязва през 2024 година.

Президентът на централата Красимир Инински говори пред медиите редом с трима от най-големите имена в българския бокс - олимпийския шампион от Игрите в Мюнхен през 1972-а, сребърния медалист от Олимпиадата в Мюнхен Ангел Ангелов и бронзовия медалист от Олимпийските игри в Токио през 1964-а Александър Николов.

"Чувството е много странно, а удоволствието да съм сред такива величия е неописуемо. Те винаги ще имат моята подкрепа. Нашата обич към бокса никой не може да я отнеме. Искаме да направим по повод 10-годишнината нещо хубаво, което не е правено досега", добави президентът на Българската федерация по бокс, който днес пътува за италианския град Бусто Арсицио, за да подкрепи националите в провеждащата се там олимпийската квалификация.

Кристиян Николов даде победно начало на българското участие на турнира.

"Целта ни е да вземем квоти. Няма да бъде лесно, защото на квалификацията има много силни боксьори, но имаме нашите шансове", коментира Красимир Инински по повод шансовете за българите да стигнат до олимпийски квоти в Бусто Арсицио.

Олимпийските медалисти Георги Костадинов, Ангел Ангелов и Александър Николов се върнаха в спомените си към моментите на триумф на Олимпийските игри, на които печелят отличията си.

"Още преди Игрите казах, че отивам и ставам олимпийски шампион. Стана това, което казах. Боксът е труден спорт и човек трябва напълно да се отдаде, за да успее", обясни Костадинов.

Александър Николов има идея чрез федерацията да предложи на Българския олимпийски комитет, първият олимпийски медалист на страната Борис Георгиев -Моката да бъде обявен за почетен знаменосец на българските олимпийци.

"Навремето не бяхме толкова материалисти, а идеалисти. Самото участие в разпределението на медалите на Олимпиада за всеки спортист е голямо събитие и отговорност. След победата настъпва голяма радост най-вече за самия теб", каза още той.

"Участието на Олимпиада и спечелването на медал не може да се опише с думи", призна и Ангел Ангелов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стари автомобилни гуми замърсяват поречията на реки и земеделски земи край Пловдив
Стари автомобилни гуми замърсяват поречията на реки и земеделски земи край Пловдив
Летище София въвежда система за самостоятелно сканиране на бордни карти при проверката за сигурност
Летище София въвежда система за самостоятелно сканиране на бордни карти при проверката за сигурност