Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Германия обяви строги правила за влизащите от други страни пътници

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 09.10.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света
германия обяви строги правила влизащите страни пътници
Снимка: БГНЕС

Федералната полиция на Германия излезе с правила за влизащите в Германия пътници във връзка с COVID-19, съобщи Главна дирекция "Гранична полиция".

Според тези правила, ако пристигате в Германия от чужбина по суша, море или въздух и сте били във високорискова зона през последните 14 дни преди пристигането си, сте законово задължен при идването си да отидете директно вкъщи или на друго място за настаняване и да останете там постоянно за период от 14 дни под карантина.

За високорискова зона се счита страна или район извън Германия, където съществува висок риск от SARS-CoV-2 инфекция по време на пристигането ви в Германия. Институтът "Роберт Кох" постоянно актуализира списъка с високо рискови зони на следния линк:

https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete

Това е регламентирано в германското законодателство и се санкционира като административно нарушение с глоба.

Законът ви задължава да уведомите съответните здравни власти за адреса си в Германия, на който ще пребивавате. За да направите това трябва да използвате предоставената ви от превозвача пътническа карта за местоположение.

Изпълнението на карантинните изисквания се следи от съответните здравни власти, като може да се свържете с тях онлайн на:

https://tools.rki.de/plztool/.

Ако сте били във високорискова зона в период от 14 дни преди пристигането си, при пристигане от вас се изисква законно да предоставите доказателство, че сте били тествани за коронавирус SARS-CoV-2 по искане на съответния здравен орган или друг орган, определен от държавата.

Като алтернатива, трябва да се подложите на такова тестване, ако бъдете помолени да го направите. Можете също така да бъдете тествани безплатно в рамките на 10 дни след пристигането си от високо рискова зона, дори ако това не ви бъде поискано. За да си запазите ред за тест, може да се обадите на горещата линия за медицинско обслужване – телефонен номер 116 117.

Дори ако резултатите от теста ви са отрицателни, законово се изисква незабавно да се свържете с местните здравни власти, ако развиете типични симптоми на коронавирусна инфекция SARS-CoV-2 (задух, новопоявила се кашлица, повишена температура или загуба на вкус / мирис ) в рамките на 14 дни от пристигането ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортираха тежко пострадалите при катастрофата край Лесово жени в София
Транспортираха тежко пострадалите при катастрофата край Лесово жени в София
Мъж от Варна създаде първата на Балканите оранжерия за екзотични орхидеи
Мъж от Варна създаде първата на Балканите оранжерия за екзотични орхидеи