НОВИНИ

Германски евродепутати: Русия използва "Спутник V" като политически инструмент

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:32, 04.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
германски евродепутати русия използва спутник политически инструмент
Слушай новината

Русия използва ваксината си "Спутник V" като политически инструмент. Това казаха пред журналисти в Брюксел германските евродепутати от Европейската народна партия Кристиян Елер и Петер Лизе. Според Русия трябва да отговори на много въпроси, свързани с изпитанията на ваксината, достоверността на данните и прозрачността на производствените мощности, преди руската ваксина да бъде използвана в ЕС.

Според Петер Лизе е трудно да се каже дали "Спутник V" е ефикасна, защото няма достатъчно данни за това. Той смята, че руската ваксина няма да ускори съществено процеса на ваксиниране в ЕС, тъй като дори да бъде одобрена, руснаците няма да могат да започнат доставки на ваксини преди лятото.

Според Кристиян Елер развитието и производството на ваксини в Русия е геополитически въпрос. Той коментира, че в разработването на "Спутник V" е участвало и руското министерство на отбраната, което означава, че руският военно-промишлен комплекс ще участва и в производството им. ЕС няма никаква прозрачност за това къде са производствените мощности и дали Русия наистина е в състояние да произвежда големи количества.

Евродепутатите коментираха, че Русия изостава в сравнение с някои европейски държави като Дания, Италия и Германия по отношение на ваксинирането на собственото си население, а в същото време предлага ваксини на други държави.

Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва оценката на руската ваксина "Спутник V". Искането за оценка беше внесено, но не от руския държавен инвестиционен фонд, който държи патента за ваксината, а от фармацевтично дружество в Германия.

Досега Европейската агенция по лекарствата е одобрила 3 ваксини за употреба в ЕС - на "Байонтек"/"Пфайзер", на "Модерна" и на "Астра Зенека". Очаква се следващата седмица одобрение да получи и ваксината на "Джонсън и Джонсън". А след това ще бъдат оценени и още две ваксини - на "КюрВак" и "Нова вакс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За по-малко от два часа: 7000 се записаха онлайн за ваксина срещу COVID-19
За по-малко от два часа: 7000 се записаха онлайн за ваксина срещу COVID-19
4 региона в България с най-ниско икономическо равнище
4 региона в България с най-ниско икономическо равнище