НОВИНИ

Гръбнакът на националния отбор

След като отчетохме, че България няма загуба под ръководството на Илиан Илиев в осем последователни срещи, можем спокойно да направим по-обстоен анализ относно това на кого разчита селекционерът.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
19:33, 13.09.2024
Чете се за: 08:10 мин.
Спорт
гледайте футболната среща словения българия събота бнт
Снимка:
Слушай новината

В последните си интервюта националният селекционер Илиан Илиев нееднократно подчерта, че иска представителният ни тим да демонстрира стил и да следва някаква футболна идеология, а не да разчита на късмет или случайност. В което няма нищо лошо. Дори днес при участието си в сутрешния блок "Денят започва" на БНТ спомена, че не бива да се възгордяваме и да си хвърляме шапките от радост след победата над Северна Ирландия и да отчитаме, че сме спечелили официален мач след 2 години, а да превърнем подобни успехи в традиция.

И на нас това ни се иска - победите да са по-често явление. За да се изгради споменатият стил, са нужни изпълнители, на които да разчиташ. На всички ни е ясно, че футболистите ни не играят в Барселона и Манчестър Сити, но пък могат да компенсират с характер и желание. И да побеждаваме както срещу Северна Ирландия - неособено красиво, но ефективно. Малко в стил Черно море. След като вече отчетохме, че България няма загуба под ръководството на Илиев в осем последователни срещи, а и започнахме новия цикъл с официални двубои в Лигата на нациите, можем спокойно да направим по-обстоен анализ относно това на кого разчита селекционерът и има ли вече гръбнак, разбирайте - някои играчи, на които видимо има доверие и които участват в повечето (да не казвам всички) мачове на България.

За протокола отбелязвам, че статистиката, която ще ви предложа, се отнася само за хората, които са започвали като титуляри в осемте срещи при Илиан Илиев и няма да включвам резервните състезатели. Първо - защото така списъкът ще стане още по-дълъг и второ, защото се предполага, че титулярите са хората, които в дадения ден или момент се намират в най-добра форма и/или треньорът вярва, че точно те би трябвало да започнат от първата минута. Още повече че Илиев не подходи крайно експериментално дори в приятелските срещи, така че мачовете с Танзания, Азербайджан, Румъния и Словения могат да послужат за представителна извадка.

Има само двама души, които са започнали и осемте мача като титуляри, откакто имаше рокада начело на националния отбор. Единият далеч не е изненадващ - Кирил Десподов. Капитанът на "трикольорите" вече се намира в серия от 20 поредни мача - било то официални или не - в които е започвал от началото на срещата, като за последно не беше сред титулярите в Тбилиси срещу Грузия. Вторият играч е доста по-любопитен - Алекс Петков. Централният защитник се превърна в незаменим за България и очевидно в близко бъдеще ще бъде човекът, от когото ще започва да се реди отбранителната линия. В защита можем да твърдим, че имаме относително сигурен кандидат за десния бек, където Виктор Попов е бил титуляр в 6 от 8-те мача. Разбира се, отчитаме, че в някои от мачовете състезатели може да са били контузени или наказани, какъвто беше случаят с Филип Кръстев в последния двубой. За това по-долу. До Алекс Петков би трябвало да играе някой измежду Живко Атанасов или Валентин Антов, като и двамата са били в стартовата единайсеторка по 5 пъти. При Антов е хубаво да се отбележи, че той окупираше различни позиции, а не играе просто като централен защитник. Да речем на бека, както беше срещу Азербайджан. Или като вътрешен халф, както беше срещу Беларус. Постът на левия бранител изглежда най-неясен, като за тази позиция имаме чисто нов национал - Фабиан Нюрнбергер. И докато сме още на темата за защитата - на вратата Илиан Илиев е използвал четирима различни вратари в осемте си срещи като селекционер от първата минута - Даниел Наумов, Иван Дюлгеров, Светослав Вуцов и Димитър Митов, като изявите на последния напоследък го превръщат във фаворит да се задържи по-дълготрайно под рамката.

Отиваме в центъра на терена, където Филип Кръстев и Илия Груев изглеждат неизбежни. Кръстев е започвал в 7 мача и само двата жълти картона срещу Беларус му попречиха да бъде с 8 от 8, докато Груев не беше на разположение в началото на лятото след безкрайния сезон с Лийдс. Халфът на английския тим е започвал в 6 от срещите. Други от играчите, ползващи се със солидно доверие от Илиан Илиев дотук са Мартин Минчев (5 мача като титуляр) и Георги Костадинов (4 мача).

В нападение единият фланг е резервиран за Кирил Десподов, другият обаче изглежда свободен, защото там сме виждали да играят Георги Русев, Радослав Кирилов, Спас Делев. На върха на атаката с най-чести изяви е Алекс Колев, получавал шанса да е сред титулярите в 5 от случаите. Така справката ни може да доведе до емпиричните заключения, че в момента в България ядрото от играчи се състои от Алекс Петков, Виктор Попов, Илия Груев, Филип Кръстев и Кирил Десподов, като към тях можем да очакваме да се присъединят редовно Антов, Костадинов и Колев.

Едва ли можем да очакваме особено много промени за октомврийските мачове, особено след добрите резултати напоследък. Макар че ще е интересно да видим какво ще се случи с играчите на Лудогорец, имайки предвид че сега в състава не бяха Антон Недялков, Спас Делев, Ивайло Чочев и Тодор Недлев, като всеки един от последните трима е имал поне по един мач като титуляр при Илиан Илиев за разглеждания период. Но с думи прости - гръбнакът сякаш вече е изграден.

Играчи под ръководството на Илиан Илиев:

Вратари:

Димитър Митов - 3

Даниел Наумов - 2

Иван Дюлгеров - 2

Светослав Вуцов - 1

Защитници:

Алекс Петков - 8

Виктор Попов - 6

Валентин Антов - 5

Живко Атанасов - 5

Иван Турицов - 2

Християн Петров - 2

Фабиан Нюрнбергер - 2

Ертан Томбак - 1

Антон Недялков - 1

Йоан Стоянов - 1

Симеон Петров - 1

Халфове и нападатели:

Кирил Десподов - 8

Филип Кръстев - 7

Илия Груев - 6

Алекс Колев - 5

Мартин Минчев - 5

Георги Костадинов - 4

Ивайло Чочев - 2

Радослав Кирилов - 2

Марин Петков - 1

Васил Панайотов - 1

Георги Русев - 1

Андриан Краев - 1

Илиан Илиев-младши - 1

Спас Делев - 1

Георги Минчев - 1

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провериха всички училищни автобуси преди началото на учебната година
Провериха всички училищни автобуси преди началото на учебната година