НОВИНИ

Граждани на РСМ не са гласували в Благоевград, въпреки че 35 000 души имат право

граждани рсм гласували благоевград въпреки 000 души имат право
bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 14.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Регионални
Слушай новината

Около 35 000 граждани на Република Северна Македония имат право да гласуват в област Благоевград, защото имат българско гражданство и адресна регистрация, предимно в селата от региона. Нито един от тях обаче не е гласувал на парламентарните избори в неделя.

В избирателните списъци в благоевградското село Рилци има 790 местни жители и около 2500 граждани на Република Северна Македония и с българско гражданство. От избирателна комисия смятат, че трябва да се намери решение на проблема.

"Те нямат интерес, според мен, но защо ги водим в тези списъци? Защо печатим тези бюлетини. Защо ще ги носим тези бюлетини, като на всички им е ясно, че те няма да дойдат да гласуват", каза председателят на СИК в Рилци Дора Зашева.

Според Зашева заради големия брой на жителите с двойно гражданство, данните за избирателна активност не са обективни.

"Процентът на гласували на местно население, аз ги изчислих, са 35 % от имащите право на глас. Когато ги изчисляваме върху общата бройка са около 8 %. И после казваме "у нас избирателната активност е малка", каза председателят на СИК в Рилци Дора Зашева.

Хората в Рилци не са изненадани, че нито един от гражданите на Република Северна Македония не е дошъл да гласува на парламентарните избори.

От пролетта в Рилци е в ход процедура по дерегистрация на над 3000 граждани от Република Северна Македония, които имат и българско гражданство. Ако тя обаче не приключи до следващите избори, имената им отново ще бъдат в списъците.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият кмет на Благоевград встъпи в длъжност
Новият кмет на Благоевград встъпи в длъжност
Опасна растителност на пътя
Опасна растителност на пътя