НОВИНИ

Григор Димитров: Ако отида на Финалите на ATP, това ще бъде черешката върху тортата на моя сезон

Българският топтенисист говори преди участието си на турнира "Мастърс 1000" в Париж.

Григор Димитров
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 28.10.2024
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата ракета на България в мъжете Григор Димитров заяви, че чувства тъга от отказването на Рафаел Надал и Доминик Тийм от професионалния тенис, тъй като така си тръгва и част от него.

33-годишният Димитров даде интервю пред Евроспорт преди участието си на турнира "Мастърс 1000" в Париж. През миналата година българинът игра финал във френската столица, в който отстъпи в два сета на тогавашния номер 1 в ранглистата Новак Джокович от Сърбия.

"Винаги ще се чувствам добре, когато се сетя за турнира миналата година. Като играч, ти запомняш тези моменти, в които се представяш добре. Да достигна финал на този етап от моята кариера значи много за мен. Аз не съм от хората, които гледат назад, но за мен това бе много хубав момент, защото спечелих трудни мачове. Сега ми се иска да надградя над това", сподели Димитров.

Той каза, че най-специалният от мачовете миналата година е бил полуфиналът със Стефанос Циципас, в който българинът спечели със 7:3 точки в тайбрека на третия сет.

"И двамата играхме на много високо ниво. В края на мача в тайбрека играта и на двама ни достигна пика си. Спомням си как се движех в този момент по корта и колко естествено ми се получаваше всичко. Имах чувството, че марширувам по корта. Страхотно е да усещаш такава лекота в края на турнира", каза Димитров.

"Краят на годината е деликатно време за всеки играч. През годината се научих да навигирам себе си в трудни ситуации. Сега ми предстои турнир, в който трябва да дам всичко от себе си. Вероятно това е последното ми състезание за годината. Това не е някакъв вид ново напрежение за мен. Аз го приемам от добрата и от лошата му страна. Ако нещата се развият положително за мен и се класирам за Финалите на ATP - чудесно. Но и да не успея, няма нищо страшно. Не искам сам да хвърлям сянка върху сезона си. Като спортист, искаш да печелиш. Не ме разбирайте погрешно, просто мисля, че вече съм много по-зрял. Научих много не само през последните една или две години. В кариерата ми съм имал много моменти, в които съм бил близо до нещо голямо, но невинаги нещата с

а ми се получавали", добави българинът.

Той каза, че все още не е взел решение дали ще отиде на Финалите на АТP дори и да има това право.

"Всичко зависи от това как се чувствам физически. Сега съм в много различна позиция, спрямо преди години. Нуждая се от време за почивка. Въпреки всички хубави неща, които ми се случиха, през последните месеци бях измъчван от контузии. Това не ми позволи да почивам, да отделя време за себе си. Ако отида на Финалите на ATP, това ще бъде черешката върху тортата на моя сезон. Но и да не успея, ще гледам на себе си като претендент и през следващия сезон", обясни българинът, който вече е сред ветераните в професионалния тур.

Той бе помолен и да коментира как се чувства относно новините за отказването на Рафаел Надал и Доминик Тийм - двама от големите му съперници през години. Надал ще изиграе последните си мачове на предстоящия турнир за Купа "Дейвис", докато Тийм се сбогува с феновете на турнира във Виена.

"Преди няколко дни видях Доминик във Виена, където той изигра последния си мач. Тъжно е и няма как да бъде иначе, защото те кара да се замислиш и за края, който теб те очаква. Всяко нещо има начало и край, но да видиш съперниците си, с които си израснал заедно да се отказват, това отнема и част от теб. Тези момчета ме караха да ставам по-добър. Разбира се, уважавам това, което правят момчетата от новата генерация, но те не могат да заменят забавлението, което имахме извън корта. Това ми липсва в играта в момента. Липсва ми това здравословно съревнование. Моят край няма да дойде толкова скоро, но със сигурност приближава. Но в крайна сметка аз все още играя, все още се състезавам и ще се боря до края, за да остана на върха. Ако тялото ми позволи да правя това по-дълго време, ще бъде много щастлив", завърши Григор Димитров.

Димитров, който в момента е номер 9 в световната ранглиста, започва участието си на турнира "Мастърс" в Париж от втория кръг. Българинът, който е поставен под номер 8 в схемата, ще играе в първия си мач с победителя от срещата между Чжъчжън Чжан от Китай и Томас Мартин Ечевери от Аржентина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед се разделя с треньора Ерик Тен Хаг
Манчестър Юнайтед се разделя с треньора Ерик Тен Хаг