НОВИНИ

Григор Димитров отпадна на 1/8-финалите на „Ролан Гарос“

bnt avatar logo
от Калоян Николов
13:39, 05.10.2020
Чете се за: 02:53 мин.
Тенис
следете живо григор димитров стефанос циципас

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи участието си на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис.

В осминафиналната фаза на „Ролан Гарос“ българинът отстъпи с 3:6, 6:7 (9), 2:6 на световния №6 в мъжкия тенис - Стефанос Циципас.

Двубоят Димитров - Циципас бе втори от програмата на централния корт "Филип Шатрие" в Париж и бе излъчен пряко в ефира на БНТ 3.

Това бе и първи двубой между двамата тенисисти, които не бяха играли един срещу друг в професионален мач.

Вижте как се разви мачът:

Първи сет:

Двубоят започна със сервис-гейм за Циципас, който гъркът успя да спечели, въпреки доброто посрещане на Димитров.

В отвения сервис-гейм за Димитров, световният №6 успя да направи пробив заради редица непредизвикани грешки на българина и да увеличи аванса си на 2:0 гейма.

Тениситът от южната ни съседка затвърди пробива си в третия гейм, като не даде нито една точка на Григор и увеличи преднината си на 3:0 гейма.

29-годишният българин бе на път да допусне втори пробив в първия сет след колебания в играта си и нови непредизвикани грешки, но след 4 последователни завоювани точки, Григор успя да спечели първия си гейм в срещата.

Стефанос Циципас скороточно спря устрема на Димитров като спечели сервис-гейма си при резултат 40:15 и отново увеличи аванса си от 3 гейма - 1:4.

Григор Димитров спечели втория си гейм в мача, след като успя да заличи пасив от 0:30 точки, за да затвори сервис-гейма си при резултат 40:30.

Гръцкият тенисист се доближи на гейм от спечелването на първия сет със силен сервис, който не остави никакви шансове на българина да спечели дори и точка в осмия гейм и резултата стана 5:2 в полза на Циципас.

В последвалия гейм за оставане в сета, Димитров се съвзе и го спечели след равенство 40:40, за да намали преднината на Циципас на едва два гейма - 3:5.

В деветия гейм Димитров бе на път да осъществи първия си пробив в срещата, но Циципас се върна в играта, след като губеше с 40:15, докара нещата до равенство 40:40 и от своя страна успя да спечели гейма, който му гарантира и спечелването на сета.

Това е първият случай в тазгодишното издание на "Ролан Гарос", в който българският тенисист да изостава в сетовете.

Втори сет:

Григор Димитров започна уверено втория сет, като спечели първия си сервис-гейм при резултат 40:30 и затвърди добрите си изяви от края на началния сет.

Стефанос Циципас отговори подобаващо на предизвикателството на Григор, като от своя страна спечели първото си подаване във втория сет и по този начин възстанови паритета в геймовете.

За разлика от първия сет, когато Григор допусна ранен пробив с колеблив сервис и множество непредизвикани грешки, този път хасковлията успя да спечели и второто си подаване в сета и поведе в резултата с 2:1 гейма.

Световният №6 в мъжкия тенис - Циципас спечели втория си серис-гейм в мача и отново възстанови равенството в спечелените геймове във втория сет - 2:2.

Българският тенисист успя да удържи на настиска на своя противник, като не допусна пробив във своя сервис-гейм и спечели подаването си, за да излезе отново напред в резултата с 3:2 гейма.

Гръцкият тенисист не допусна изненада и в третото си подаване в сета, като го спечели при резултат 40:15, за да възстанови паритета в геймовете във втория сет - 3:3.

В последвалия сервис-гейм, Григор Димитров спечели подаването си при резултат 40:15 и за четвърти път в сета поведе в геймовете.

Осмият гейм в сета бе изцяло под превъзходството на Циципас, който го спечели и за чертвърти път във втория сет възстанови равенството в геймовете - 4:4.

В деветия гейм Григор отново поведе в резултата и постави Циципас в ролята на догонващ, който да сервира за оставането си в мача.

Вторият сет проджи под пълна пара, след като Циципас успя да спечели подаването си за оставане в сета и за пети пореден път да въстанови равенството в геймовете - 5:5.

В ответния гейм Григор Димитров испя да спечели подаването си без да даде нито една точка на противника си, което се случи за първи път в мача за българския тенисист.

В 12-я гейм от сета Григор Димитров бе на две точки от спечелването му, но Циципас отново демонстрира изящна игра дори под напрежение и спечели шестия си сервис-гейм, за да прати сета в тайбрек.

Циципас спечели и втория сет в двубоя, след като триумфира в тайбрека с 11:9 точки.

Трети сет:

Третият сет в срещата започна катастрофално за Григор Димитров, който допусна ранен пробив, очевидно разочарован и разконцентриран от драматичната загуба във втория сет.

Докато намери своя ритъм на корта, нещата за българина се влошиха, след като Циципас му поведе с 3:0 гейма.

В момент, в който изглеждаше, че Григор е в психологическа дупа, хасковлията се съвзе и успя да спечели подаването си в четвъртия гейм в третия сет, за да намали преднината на гръцкия тенисист на 3:1 гейма.

Стефанос Циципас не остави шансове на Димитров в петия гейм и увеличи преднината си на 4:1 гейма.

Димитров спечели подаването си в шестия гейм и намали преднината на Стефанос на 2:4 гейма в третия сет.

Стефанос Циципас се приближи на гейм от спечелването на мача, след като триумфира в седмия гейм в третия сет със безпощадния си сервис.

Циципас проби Димитров за втори път в третия сет и заслужено спечели мача.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откривателите на Хепатит С получават тазгодишната Нобелова награда за медицина
Откривателите на Хепатит С получават тазгодишната Нобелова награда за медицина
Семинарията минава на онлайн обучение заради преподавател с коронавирус
Семинарията минава на онлайн обучение заради преподавател с коронавирус