Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Грипна епидемия в цяла България за периода 6 - 11 март включително

от БНТ
16:21, 05.03.2020
20479
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че грипът засяга предимно децата от 5 до 14 години.

Доц. Ангел Кунчев ,главен държавен здравен инспектор: Освен грипа, който е основната причина, това, че имаме международна ситуация с коронавируса, ни кара да предприемем такава мярка, тъй като наличието на много повече хора с клиника на подобно заболяване и сутринта го обсъждаме, замъглява донякъде картината.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще отпаднат ли училищните автобуси от ТОЛ - системата?
Ще отпаднат ли училищните автобуси от ТОЛ - системата?
Все още не е ясно дали българите, пътували до Сидни, имат коронавирус
Все още не е ясно дали българите, пътували до Сидни, имат коронавирус