НОВИНИ

Групировката Хизбула и България - анализ на доктор Матю Левит

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 23.09.2020
Чете се за: 02:29 мин.
По света

Дейността на Хизбула в последните дни отново е във фокуса на световните медии, след като въоръжен склад на групировката се взриви в Южен Ливан. У нас интерес предизвикаха осъдителните присъди за двама извършители на бомбения атентат в Бургас преди 9 години.

В обвинителния акт никъде не се споменава шиитската групировка, но политици и анализатори правят връзка между терористичния акт и Хизбула. Сред тях е и доктор Матю Левит от Института за изследване на Близкия изток във Вашингтон.

Той разработи специална интерактивна карта за дейността на групировката по света и наскоро я представи онлайн по покана на Института за изследване на демокрацията у нас, както и в специално интервю за "Светът и ние".

Д-р Левит, разкажете ни откога работите по картата и каква информация представя тя?

Информацията в картата беше събрана преди появата на самата карта. Всичко започна с изследвания за моята книга. Те ми отнеха около 9 години, от 2004 г. Книгата беше публикувана през 2013-а. Изследванията ми включваха и посещения в България, както и много други места по света. Беше ми предложено да представя резултатите по-интерактивно, по-достъпно; да предоставя на учени и академични кръгове, правителствени служители, законоприлагащи органи, разузнавателни служби с достъп до документи. Този проект продължи около 3 години, като последната година и половина беше особено интензивна. Това отнема доста време и не сме приключили. Проектът е в процес на развитие и продължаваме да добавяме статии, документи, видеоклипове, снимки и др. Така че ще търпи развитие във времето.

Бихте ли ни разказали как е представена България на тази карта?

България заема интересно място на картата. Хизбула извършва дейност по целия свят. Най-ярък пример, разбира се, е атентатът на летището в Бургас, България. Но това не е единствен случай. Преди няколко години българският парламент публикува доклад с опасения, че Хизбула участва в международна организирана престъпност, трафик на наркотици и други дейности в България. Разбира се, България е критичен кръстопът. Има интересна информация за моделите на придвижване на атентаторите от Бургас и други техни действия. Някои от тях не са свързани с Хизбула, някои са свързани с Иран. Пример за това е иранското наблюдение на синагогата в София. Има редица дейности, свързани с България. Някои от тях са разкрити не при разследване в България, а при разследвания в Западна Европа или САЩ. Например, САЩ арестува жена, която е висш отговорник по логистиката в Хизбула. Тя не е осъзнавала, че говори с агент под прикритие. Мисли, че говори с представител на американската организирана престъпност. Затова се хвали, че може да пере пари в Европа, да пренася наркотици, оръжия. Сред множеството места в Европа, които тя посочва като място, където Хизбула може да извършва това, е и България.

Кои други региони трябва да наблюдаваме? Може би Ливан, Газа? Споменахте САЩ. За да имаме по-цялостна картина.

Главното заключение от картата е, че Хизбула действа по целия свят. Ще сгрешим, ако се концентрираме само върху Ливан, където е базирана организацията. Там тя е ангажирана не само във военни, но и политически и социални действия. Картата се опитва да покаже, че тези дейности са глобални. Може би е учудващо колко мащабни са операциите ѝ в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Персийския залив. Тя е изключително активна по цял свят по отношение на използването на оперативни лица, бизнесмени, симпатизанти, хора, които финансират организацията или перат пари за нея или участват в трафик, предоставят оръжия и др.

Да погледнем колко силни са дейностите на Хизбула в момента. Има ли вероятност тези дейности да се повлияят от наскоро сключеното споразумение между Израел и Обединените арабски емирства?

Мирните сделки между Израел и ОАЕ, както и Кралство Бахрейн са много положително явление. За организация като Хизбула, която се противопоставя на съществуването на Израел и е срещу какъвто и да е мир с Израел, това е негативен обрат. Самите споразумения няма да попречат на Хизбула да навреди на страната. Може да имат обратен ефект. За съжаление на Хизбула и в по-широк смисъл на патрона на Хизбула - Иран - те отразяват факта, че Израел и други държави си сътрудничат срещу спонсорирания от Иран тероризъм. Трябва да се очаква, че това ще продължи в бъдеще. В момента има силен натиск срещу Хизбула заради корупционни и политически скандали в Ливан. Взривовете в Бейрут, трагедията там и последвалите пожари, които се случват всяка седмица, излагат на показ факта, че Хизбула съхранява оръжия в цивилни зони, но разкриват и корумпираната политическа система в Ливан, която САЩ, Франция и други се опитват да променят.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния преди местните избори - какви са нагласите
Румъния преди местните избори - какви са нагласите
Навални след изписването: Бях ужасно разстроен, когато се видях в огледалото
Навални след изписването: Бях ужасно разстроен, когато се видях в огледалото