Христо Иванов подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев

от БНТ
16:36, 24.07.2020
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
христо иванов подаде сигнал главния прокурор иван гешев
Снимка: БГНЕС/Архив

Отворен сигнал до Софийски градска прокуратура подаде днес Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов.

В сигнала се посочват основанията, поради които срещу главния прокурор трябва да бъде започнато наказателно производство и се призовават всички прокурори да извършат обективна, всестранна и пълна проверка на изложените обстоятелства и да предприемат необходимите действия, съобщават от пресцентъра на партията.

Действията на "Демократична България" идват след решението на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

"Преди време пресцентърът на Главна прокуратура обяви материали, добити с използването на специални разузнавателни средства. Има специални текстове в НК, които криминализират използването на материали със СРС за цели различни от съдебното производство. Гешев ги използва за пропаганда.” - обясни Иванов и допълни, че за момента това е най-простото престъпление, за което Иван Гешев може да бъде разследван.

Иванов се обърна към всички български прокурори и специално тези, които са компетентни в Софийска градска прокуратура с призив да се сезират, да направят проверка, да упражнят своите правомощия и “да покажат, че в България има достойни прокурори, които не се страхуват да разследват главния прокурор”.

Христо Иванов допълни, че познава лично такива прокурори и знае, че много от тях симпатизират на протестите и усещат срама от действията на настоящия главен прокурор:

“Време е да покажат лицата си, да напуснат омертата и да покажат на целия български народ, че има прокурори в България.” - заяви Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" се обърна и към народните представители:

“Призивът ми към парламента и към всички политически формации там, които откриха, че могат да задават въпроси на Гешев, сега, следващият тест за тях, били те от управляващи или от опозицията, е дали ще настоят и дали ще се преборят за върховенството на парламента в българската система от власти и дали ще се преборят за правото на парламента да задава въпроси на Гешев относно това как той прилага държавната наказателна политика по конкретни дела, или ще приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка.”

Иванов повтори исканията на "Демократична България" за оставка на Борисов и Гешев, и изпревари въпросите, свързани с факта, че като основание за производството срещу главния прокурор, в сигнала се посочва публикуването от негова страна на специални разузнавателни средства, свързани с президента:

“За пореден път видяхме как прокуратурата бие онези, които са нейни опоненти. Ще има хора, които ще кажат “Защо президентът е във фокуса на вашата дейност?”. Затова на тях искам да им кажа - когато съвсем скоро Гешев покаже Борисов с белезници, тогава по същия начин ще настояваме Борисов или който и да е друг да получи законен процес. Нашата борба не е срещу един или друг, нашата борба е за правова държава за всеки български гражданин, независимо какъв е той.”

Изказването на Борисов, че Христо Иванов мечтае да стане прокурор, Иванов коментира така:

”На премиера най-големият му страх е, че Христо Иванов щял да стане главен прокурор. Моята мечта е в България да има професионален прокурор главен, от средите на българската прокуратура, има такива прокурори и от това го е страх Борисов. В България политици не бива да стават главни прокурори. Аз съм политик и затова никога не ми е минавало през ума да ставам главен прокурор. Но и главни прокурори не бива да стават политици. Особено в стилистиката на Гешев, който не просто политиканства, а сопаджийства. Това е български политически термин от времената, когато със сопи са се разправяли с опозицията. Сега прокуратурата е превърната в такава сопа и затова той не е главен прокурор, той е сопаджия.”

Иванов завършва изказването си с думите:

“Един ден българското правосъдие ще изглежда точно толкова красиво, колкото изглежда тази сграда, за всеки гражданин. И ние ще бъдем горди с държавата си".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дания ограничава влизането на българи в страната заради коронавируса
Дания ограничава влизането на българи в страната заради коронавируса
Спешен ремонт заради опасни класни стаи в училище в Асеновград
Спешен ремонт заради опасни класни стаи в училище в Асеновград