НОВИНИ

Христо Крушарски посочи най-големите проблеми на българския футбол и обеща да вкара "ред и порядък"

Кандидатът за президент на БФС изброи редица предизвикателства, с които ще се заеме, ако оглави футболната централа

Христо Крушарски
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:28, 08.02.2024
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Христо Крушарски отличи детско-юношеския футбол, съдийството, методиката на работа и строежа на нов национален стадион като приоритети в неговия евентуален първи мандат като ръководител.

Той добави, че е нереално да гарантира светло бъдеще и заради това обещава да въведе "ред и порядък" в родния футбол.

"Проблемите се решават по един начин – с ред и порядък. Футболът не е по-различен от едно предприятие. Първата ми задача ще бъде да огледам екипа и да преценя дали той може да работи. Трябва да се изберат точните позиции, защото в БФС вече има хора, които са влезли в проблемите. Първата сбирка ще бъде със зоналните съвети. Ще им представя моята визия", заяви Крушарски на въпрос какво е първото нещо, което иска да промени в БФС.

Крушарски добави, че кани всички кандидати за президент на среща, на която да бъде излъчен фаворит за президентския пост.

"Върти ми се в главата една идея – да поканя всички кандидати на едни боянски ливади (на базата на БФС в "Бояна" – бел.ред). Да седнем, да си поговорим и да видим кой какво мисли, както го правим в Локомотив. Дай Боже, да се спрем върху една личност, която да бутнем и да тръгнат нещата", продължи съсобственикът на Локомотив Пловдив.

Крушарски отличи и най-големите проблеми, с които ще се захване при успешен за него изход на изборния процес.

"Най-важното нещо са детско-юношеските школи (ДЮШ). В Локомотив първото нещо, което направих, е да вкарам ред в ДЮШ. Родителите знаят, че не могат да присъстват на тренировките. Правя две игрища, които ще бъдат готови напролет. Направена е поливна система и оставя затревяване. От Локомотив започват да излизат кадри и това ще го видите скоро. Ще завърша ДЮШ със сигурност, независимо дали като президент на БФС, или като съсобственик на Локомотив", категоричен е Крушарски.

"Друго важно нещо е съдийството.Ще застана твърдо зад съдиите и ще ги защитавам от тези, които искат да им влияят. Ако има такива опити и ако съдията е съвестен, аз лично ще спра това", допълни той.

Според него националният отбор може да подобри представянето си още след две години.

"Мога да ви гарантирам, че националният отбор ще промени облика си още на втората година. Материал има, но той трябва да се подбере и този, който води националния отбор, се нуждае от сигурност. Той трябва да гради цялата пирамида. По неговата методика трябва да се готвят всички юношески отбори", добави той.

Крушарски има план как да подпомогне финансово на аматьорските отбори.

"Крайно време е да се изгради и национален стадион. Другата тема е разговорите с държавата. Започваме една инициатива, която е изпратена до всички клубове от 'А' и 'Б' група. Това е инициатива за отделяне на част от данъците, които влизат в държавата от хазартния бизнес, да се разпределят във футбола. Ако това се направи, в аматьорските отбори ще бъдат гарантирани бюджетите за една година. В аматьорските групи е нужно държавно подпомагане", обаяни самоковецът.

Крушарски разкри, че води разговори с клубовете, но не им обещава светло бъдеще и не им разнася безплатни топки. Той казва, че познава техните проблеми от опит и ще опита да ги разреши.

"Имам разговори с клубовете. На Конгреса ще изляза, ще си представя програмата и който застане зад мен, да гласува. Аз не обещавам светло бъдеще, а ред и порядък. Говоря с клубовете по теми, които знам, че са болезнени за тях. Аз ще помагам да решаваме проблемите. Един от тях е законът за спорта", каза още той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Чеферин няма да се кандидатира за четвърти мандат, въпреки че Конгресът на УЕФА гласува промяната в устава
Александър Чеферин няма да се кандидатира за четвърти мандат, въпреки че Конгресът на УЕФА гласува промяната в устава
Групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна след избора на председател
Групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна след избора на председател