НОВИНИ

Хроники от Чикаго (ВИДЕО)

Какво е общото в платформите на двамата кандидати за поста президент на САЩ и в какво те се различават

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 16.10.2024
Чете се за: 06:27 мин.
По света
Слушай новината

Автор: Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго, САЩ

През 2011 г. Съединените щати бяха залети от вълна от протести. Те тръгнаха от Ню Йорк минаха през Чикаго и скоро обхванаха цялата страна и и дори света. Тези протести не бяха нито на расова основа, нито срещу полицейското насилие или войната, а срещу икономическата криза и стагнация, която бе обхванала САЩ по онова време. Името на тези протести бе "Окупирай Уолстрийт".

Като кореспондент на българските медии в Щатите, аз бях изпратен да отразявам тези протести в Чикаго. Когато попитах един от участниците в тези протести "Защо си тук?", човекът бръкна в джоба си, извади от него празната си ръка и каза: "Ето защо съм тук - в джобовете ми няма нищо, само въздух".

Днес, 13 години по-късно след тези събития, икономическото положение в Съединените щати и света не е много по различно. Да, работа има, но парите, с които трудът на хората се заплаща, не стигат и те много бързо се изпаряват, погълнати от инфлацията.

Само в Чикаго преди две години, за да оцелее, на един човек без дете му бяха необходими да изкарва около 38 000 - 39 000 долара заплата на година. Днес според статистиката, която разпространява Масачузетският институт по технологиите Ем Ай Ти, за да оцелее един човек в Чикаго вече ще трябва да изкарва заплата над 49 000 долара. А ако има дете, ще са му необходими над 85 000 долара. За две деца над 110 000 долара на година.

Проблемът с икономиката и овладяването на инфлацията в Съединените щати са основните въпроси, залегнали в предстоящите президентски избори в страната. Засега кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп води пред кандидат-президента на демократите Камала Харис. Но какво е общото в платформите на двамата кандидати и в какво те се различават.

Доналд Тръмп

Икономическата програма на кандидат президента на Републиканската партия Доналд Тръмп е съсредоточена върху намаляването на данъците на големите корпорации. Той, както и много републиканци смятат, че след като се намалят данъците на богатите и корпорациите, парите ще се върнат обратно в обикновените хора, под формата на работни места или намаляване на цените на основните продукти. Доналд Тръмп, когато бе президент намали данъците на населението от 39,6% на 37% а на корпорациите ги свали до 21%. Той също така предлага в момента една много амбициозна икономическа програма и реформи наречени - “Ренесанс на американското производство”. Той предлага да въведе митнически тарифи между 10 и 20% на всички стоки, които влизат в Щатите, а на тези от Китай да ги вдигне с 60%. Но за компаниите, независимо дали са американски или чужди предлага намаление на данъците до 15%, ако отворят бизнеси и заводи на територията на Съединените щати. Той дори обещава, че ако стане президент, ще отпусне земя на федералното правителство, върху която тези компании да строят бизнесите си.

За овладяването на инфлацията, Тръмп предлага масово използване на находищата на нефт и природен газ, които са на територията на Съединените щати и които според неговите думи са по-големи от тези на Русия и на Саудитска Арабия. Нещо повече - той нарича тези находища “златни” и те трябва да бъдат използвани, за да помогнат страната да излезе от кризата и да превърнат Щатите в енергийната сила на света.

Камала Харис

Кандидат президентът на демократите Камала Харис предлага платформа за излизане от кризата подобна на водената досега политика на президента Байдън. Тя смята, че на корпорациите данъците трябва да се вдигнат с 28%, а така също и на гражданите, правещи над 400 000 долара на година, също данъците трябва да се увеличат. Тя предлага данъчни облекчения за семействата с малки деца до 6000 долара, за малкия бизнес данъчни облекчения до 50 000 долара на година. Тя е за намаляване на цената на лекарствата и за укрепване на социалното и пенсионното осигуряване.

Камала Харис също е за вдигането на митата на стоките, идващи от Китай, като електрическите автомобили и някои минерали и суровини, но е против митническата политика на Тръмп, защото тя може да вдигне цената на продуктите в Съединените щати и ще намали покупателната способност на обикновеното население. По отношение на световната търговия Харис е за повече отворени търговски взаимоотношения с останалия свят, а не затворена икономика подобна на тази предлагана от Тръмп.

В няколко отношения обаче икономическите програми на Тръмп и на Харис си приличат.

  • И двамата кандидат-президенти искат увеличаване на разходите за отбрана и военната индустрия.
  • И двамата искат да запазят социалното и пенсионното осигуряване.
  • И двамата предлагат данъчни облекчения за младите семейства.

Но каквито и икономически програми и реформи двамата кандидат-президенти на Щатите да се опитат да приложат, след изборите в страната през ноември, трябва да знаем едно - те ще зависят от одобрението на Конгреса на САЩ и от развитието на войната в Украйна и Близкия изток. А засега изходът от тези конфликти не се вижда на хоризонта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова записа две победи на тенис турнира в Кайзери (Турция)
Изабелла Шиникова записа две победи на тенис турнира в Кайзери (Турция)
Денислава Глушкова започна с успех на турнира на клей в Ираклион
Денислава Глушкова започна с успех на турнира на клей в Ираклион