НОВИНИ

Хронология на казуса с кораба "Царевна" досега

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 18.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

След почти два месеца на кораба в пристанището на Мариупол част от екипажа на българския кораб "Царевна" вече си е у дома.

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари - 3 дни преди началото на войната. На борда му тогава има 20 души екипаж, 17 от които българи.

Отново у дома: Моряците от "Царевна" се прибраха живи и здрави

Корабът не можа да напусне порта, защото пристанището е затворено, а подходът към него миниран. Дни наред моряците са били свидетели на военните действия, които са се водели на метри от кораба. През цялото време те трябвало да се укриват в машинното отделение. От 13 март от Министерството на външните работи поддържат контакт с капитана на "Царевна", а на 13 април започна евакуацията на 15 моряци, които пожелаха да се приберат у нас и днес кацнаха на летище Варна.

Специално за тях в Сочи беше изпратен правителственият самолет. В момента на кораба "Царевна" по свое желание остават капитанът, старши помощникът му и още трима моряци, отговарящи за поддръжката на корабните системи. Двама от тях са украинци. За тях има достатъчно храна и вода. Когато пожелаят, те също могат да бъдат евакуирани.

Видео показва поражения по кораба "Царевна"

Премиерът Кирил Петков каза днес, че сега фокусът е върху следващия кораб – "Рожен". Вече почти два месеца корабът е блокиран на украинското пристанище Черноморск. На борда му в момента има 11 души, след като в по-рано шестима моряци бяха евакуирани. На борда на плавателния съд има храна за 3 месеца.

Договорите на част от моряците изтичат след два месеца, по думите на капитан далечно плаване Александър Калчев – изпълнителен директор на БМФ има вариант да бъдат сменени. Но това ще стане само, ако няма риск за моряците.

ВСИЧКО ЗА ЕВАКУАЦИЯТА НА ЧАСТ ОТ МОРЯЦИТЕ ОТ "ЦАРЕВНА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Борисов с медал от Европейското по бокс за младежи в София
Кирил Борисов с медал от Европейското по бокс за младежи в София
Видео показва поражения по кораба "Царевна"
Видео показва поражения по кораба "Царевна"