НОВИНИ

Илиана Раева: Клуб Илиана е създаден да изгражда шампионки

Kлуб по художествена гимнастика "Илиана" отбеляза своя 30-годишен юбилей с впечатляващ спектакъл

илиана раева клуб илиана създаден изгражда шампионки
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 14.12.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше изключително развълнувана по време на 30-годишния юбилей на клуб "Илиана", който беше отбелязан снощи с голям спектакъл в зала "София".

Тя е основател на клуба, след което предава управлението на треньорката на бронзовите медалистки от Рио 2016 с ансамбъла Ина Ананиева.

"Всичко беше голяма изненада. Ина Ананиева не позволяваше аз въобще да знам за какво става въпрос. Единственото, което ми казваше като се чуем е: "Искам да дойдеш в залата, да седнеш и да се наслаждаваш". Точно така стана. Всичко това ми мина като един миг и започва да ми изпълва душата, сърцето, ума. Аз много рядко се връщам в миналото.
Много рядко си правя равносметки. Не си давам сметка за някои неща, които сме направили, а тук седях, гледах и душата ми летеше. Толкова успехи и толкова победи, толкова любов, огромна любов. Такава класа във всичко", заяви Раева.

"Много съм щастлива, че виждам клуба на по-висока стълба, на по-висок пиедестал от онова, което аз създадох. Наистина, няма по-велико усещане от това да видиш, че ученика ти не само те е надминал, а че е дал своя почерк, че е направил нещо, което не съм си и представяла, нещо, което за мен е изненада, нещо, което не съм очаквала. Изпълнена съм с адско щастие в момента, изпълнена съм със страшно много любов, усещам велика осъщественост", добави тя.

"Когато създадох клуба, защо реших да се казва Илиана? Като много малко дете, на 4-годишна възраст, баба ми от всичките си внучки, тя имаше четири, само мен ме водеше на Илинден на църква. Аз слушах захласната историята за Свети Илия как се качил със своята колесница жив на небето. Той е един от двамата светии, които живи се качват на небето. Попът казваше, че името Илия означава Божия крепост. Когато реших, че клуба ще се казва Илиана, не съм имала едно грамче суета да бъде на мен. Исках да бъде Божия крепост, да бъде непревземаема. Аз виждам, че това е непревземаема крепост и съм сигурна, че наследничката на Ина ще продължи това клуба да съществува по този начин", разкри още президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Илиана Раева очаква още по-успешно бъдеще за клуба.

"След 30 години пак го виждам с много национални състезателки, със световни и европейски шампионки. Това, което страшно силно ме впечатли в този спектакъл е, че Ина Ананиева не каза, не отдаде значение на многобройните държавни титли. Ние имаме десетки, стотици може би държавни титли от създаването. Още първата година станахме шампиони на деца, на жени след две години и така нататък. Когато създавах клуба, аз им казах, че този клуб се създава, за да има световни, европейски и олимпийски шампионки. Сега виждам, че за нея това е останало така отпечатано в главата й и тя говореше само за националния принос. Толкова силно ме впечатли, толкова ми е приятно от това. Вече имаме всичко в клуба и съм много щастлива, наистина съм щастлива с водача на клуба, защото той има много генерална роля и е много отговорен. Истинският водач трябва да носи страхотна отговорност. Това е най-голямата ми награда", завърши Илияна Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Стоянов за делото с убития граничен полицай: Вярвам на турското правосъдие
Министър Стоянов за делото с убития граничен полицай: Вярвам на турското правосъдие
По-ниска цена на синьото гориво през януари предлага "Булгаргаз"
По-ниска цена на синьото гориво през януари предлага "Булгаргаз"