НОВИНИ

Илиана Раева: В новите съчетания се надбягваме с музика и уредите, но показваме и хореография

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
13:48, 16.02.2021
Чете се за: 01:26 мин.
Други спортове
илиана раева новите съчетания надбягваме музика уредите показваме хореография

Музика от балета „Спартак“ на арменския композитор Арам Хачатурян – това е избора на Весела Димитрова и Михаела Маевска за новото съчетание с три обръча и два чифта бухалки на ансамбъл (жени).

Композицията беше представена по време на първото за годината контролно състезание за Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафировау Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

„Мисля, че Весела е успяла да извлече най-доброто от момичетата. Много силно въздействие има това съчетание. Много е наситено и е много сложно. Не може да си поемеш въздух от трудно елементи, но аз мисля, че ще успеем да изработим и да покажем тези съчетания по възможно най-добрия начин. Ние нямаме друг вариант, освен този – нашите съчетания да бъдат най-сложни и най-трудни“, това заяви след края на контролното президентът на БФХГ Илиана Раева.

Пред съдиите (iiред които бяха трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, бронзовите медалистки от олимпийските игри в Рио де Жанейро Християна Тодорова и Любомира Казанова, топ гимнастичката ни от близкото минало Силвия Митева) композициите си с пет топки и с пет ленти изиграха и ансамбъл- девойки. Момичетата на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова утре пътуват за Русия, където ще участват в първото за годината състезание от веригата Гран При.

„ Не можем на този етап да имаме някакви свръхочаквания. Това, което виждам е напълно задоволително. Като първо контролно се вижда, че липсата на състезания оказва своето влияние. Всяка седмица трябва да правим контролни. Гимнастичките не трябва да излизат от състезателен ритъм. Това важи най-вече за малките. При девойките това има много, много решаваща роля. Видяхме ги малко по-притеснени, по-смутени. На състезание играят много по-уверено. При девойките, от участието им на държавното първенство миналата година в София, до сега сме вдигнали със 6 точки трудността в съчетанието. Нашата цел е европейското първенство във Варна с тези момичета. Има коренна разлика от предишния ансамбъл (девойки). Това са деца, които играят изключително сложна гимнастика. Справят се много добре“, каза още Раева и допълни:

„Нашите конкуренти също увеличават трудността в съчетанията си. Става едно препускане и надбягване с музика и с уредите. Независимо от това, българските съчетания показват и хореография, а това е изключително важно. Аз съм много любопитна да видя оценката за артистичност как ще се движи на големите състезания, защото от такова препускане и усложняване, е много трудно на състезателите да бъдат и артистични. Но, при нас се вижда и този компонент“, завърши Илиана Раева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен шофьор се блъсна в 3 паркирани коли в Пловдив
18-годишен шофьор се блъсна в 3 паркирани коли в Пловдив
Левски привлече Билал Бари (ВИДЕО)
Левски привлече Билал Бари (ВИДЕО)