НОВИНИ

Индия е на предела: На всеки 4 минути вирусът отнема живот

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:23, 24.04.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

В Индия - недостиг на ваксини, на болнични легла и на бутилки с кислород. Страната се превърна в най-голямото огнище на пандемията, а броят на новите случаи расте лавинообразно. Изчислява се, че на всеки 4 минути има смъртен случай, свързан с COVID-19. Властите предупредиха, че здравната система е на ръба и призоваха за международна помощ.

През изминалата седмица, докато държави от Запада отчетоха напредък с масовите ваксинации, а някои дори оптимистично заявиха, че излизат от третата вълна на пандемията, Индия припомни за страшното лице на вируса. И за това как една цяла държава може да остане без жизненоважни медикаменти.

Трети пореден ден на рекорден брой заразени - над 350 000. И по един починал от COVID-19 на всеки 4 минути. Единственото по-красноречиво от статистиката, са разказите на опечалените роднини.

МВнР повиши нивото на риска на препоръките за пътуване до Индия

Близки на починалите обвиняват ръководство на болница в Делхи, че не са съобщили по-рано за липсата на лекарства и кислородни бутилки, с което са причинили смъртта на пациенти.

Властите отправиха призив към съседни държави за спешни доставки на кислородни бутилки. Първите пристигнали пратки бяха светкавично разграбени.

В началото на годината Индия обяви, че скоро пандемията ще е зад гърба ѝ и започна износ на ваксини. Днес е най-горещата точка на пандемията, а все повече държави, сред които и България, призовават гражданите си да не пътуват до там.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на наградите "Оскар": Онлайн студио на БНТ в понеделник
В очакване на наградите "Оскар": Онлайн студио на БНТ в понеделник
Русия затваря част от Черно море
Русия затваря част от Черно море