НОВИНИ

Интензивни валежи и гръмотевични бури и днес

интензивни валежи гръмотевични бури
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 16.06.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Днес главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи, около и след обяд с гръмотевични бури. В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30 - 50 мм.

В източните райони, ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и по-късно през деня на отделни места на юг от Стара планина ще превали дъжд. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-югоизток, в западната част от страната ще се ориентира от северозапад. Температурите ще бъдат в широки граници: от 20 - 21° в Западна България до 28 - 30° в Източна.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 23 - 26°. Температурата на морската вода е 22 - 23°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна и Централна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

През почивните дни ще има още валежи, придружени с гръмотевици. В събота повишена вероятност за интензивни явления и градушки има за северозападните райони и Централна България, като на отделни места количествата валеж ще достигат и надхвърлят 50 mm. В неделя в Централна и Източна на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици, а в отделни североизточни райони явленията след обяд ще са интензивни. През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС насрочва колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор
ВСС насрочва колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор
Рекорден туристически сезон в Хърватия след присъединяването ѝ към Шенген
Рекорден туристически сезон в Хърватия след присъединяването ѝ към Шенген