НОВИНИ

Испанската Ла Лига критикува решенията на ФИФА за увеличаването на мачовете на Мондиал 2026

мария габриел срещна председателите футболните отбори испанската bdquoла лига
Снимка: АРХИВ Представителство на ЕК в България
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:58, 15.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната федерация по футбол (ФИФА) е демонстрирала „пълно пренебрежение“ към важността на националните първенства, смятат от испанската Ла Лига след като ръководството на централата одобри участието на 32 отбора в Световното клубно първенство, както и увеличаването на броя на мачовете на Световното първенство за мъже до 104.

Преди Конгреса в Кигали (Руанда), ФИФА обяви, че Мондиал 2026 ще включва 104 срещи, вместо традиционните 64 мача заради разширяването на формата до 48 отбора. Одобрено бе и разширяването на Световното клубно първенство до 32 отбора, като то ще се провежда на всеки четири години от юни 2025-а.

„ФИФА продължава със злоупотребата да взима едностранни решения за международния футболен календар, показвайки пълно пренебрежение към важността на националните първенства, както и футболната общност като цяло“, казаха от Ла Лига в изявление.

„ФИФА напълно пренебрегва икономическите щети, които тези решения носят на лигите по света. Не е имало никаква консултация с вътрешните първенства за никоя от промените, които бяха представени, особено за новото годишно клубно състезание… Тези решения не взимат предвид състезателното, спортното и икономическото влияние върху националните първенства, клубове и играчи, чрез допълнителното натоварване на вече пренаситения календар. ФИФА взема предвид само малка част клубове и играчи…“, пише още в изявлението.

От Ла Лига добавиха, че и други първенства, част от Форум на Световните лиги – организацията, която представлява професионалните футболни асоциации, ще анализират решенията на ФИФА и ще решат какви са най-подходящите следващи стъпки.

Още през декември организацията критикува съобщението за предстоящото разширяване на Световното клубно първенство, подчертавайки възможните пагубни последици върху футболната икономика и благосъстоянието на футболистите.

Съветът на ФИФА има 37 членове, включително президента Джани Инфантино, а 28 от тях се избират от федерациите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова с шеста поредна победа в Анталия
Денислава Глушкова с шеста поредна победа в Анталия
Министърът на финансите иска министерствата да намалят с 20% разходите си заради риск за бюджета?
Министърът на финансите иска министерствата да намалят с 20% разходите си заради риск за бюджета?