НОВИНИ

Италия първа в ЕС започва да произвежда "Спутник V"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:53, 09.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
австрия говори русия спутник възможно съвместно производство
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руската ваксина "Спутник V" ще се произвежда в Италия, дори ако не бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Това съобщиха от италиано-руската търговска камара. В момента е в ход процедура по разрешаване на руския препарат в ЕС, въпреки че в няколко държави на Стария континент той вече се използва.

Италия ще бъде първата европейска държава, която ще произвежда една от руските ваксини срещу COVID-19. Това става възможно, след като руският фонд за преки инвестиции подписа договор с базираната в Швейцария фармацевтична компания "Адиен".

Сделката трябва да бъде одобрена от италианските регулатори. Ако всичко е по план, производството може да започне през юни или юли, и до края на годината да бъдат готови 10 милиона дози от препарата.

Според италиански медии производствените мощности ще бъдат в Капонaго, Ломбардия. От италиано-руската търговска камара коментираха, че производството няма общо с продажбата на ваксини. И готовите дози могат да се разпределят извън ЕС, ако Европейската агенция по лекарствата не даде зелена светлина на "Спутник V".

Сделката обаче показва, че все повече европейски компании не са склонни да чакат местния регулатор да разреши руския препарат. В Унгария, Словакия и Чехия той вече се използва или е в ход неговото одобрение.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата също започна оценка на руската ваксина, но не е ясно кога тя ще приключи. А вчера от ведомството посъветваха страните от ЕС да не дават спешно разрешение на "Спутник V".

"Това си е малко като руска рулетка", беше коментарът на представител на агенцията, според когото експертите не разполагат с достатъчно информация.

"Ние смятаме това твърдение - още веднъж повтарям, за некоректно. Търсенето на тази ваксина, процесът на имунизация с нея в много държави, показват, че препаратът е желан и популярен", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Преди около месец в престижното медицинско издание "Ланцет" беше публикувана статия на база проучвания в късен етап, според която ефективността на "Спутник V" е почти 92%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристически организации искат отмяна на PCR тестовете
Туристически организации искат отмяна на PCR тестовете
Задържаха пияния шофьор, който прегази трима в Бяла Слатина
Задържаха пияния шофьор, който прегази трима в Бяла Слатина