НОВИНИ

Избягал питон държи в напрежение жителите на квартал "Яворов" в София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:47, 16.08.2022
7121
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Новина за избягала змия от дома на любител в столицата държи в напрежение жителите на квартал "Яворов". Собственикът твърди, че змията е килимен питон и в никакъв случай не е отровна. Затова е разлепил съобщения из квартала с молба, ако някой я види, да му се обади. Друг е въпросът кой има желание да се срещне с нея, за да му я върне.

Зоя Велинова тръгна по следите на този случай - подробностите вижте във видеото.

До момента змията не е намерена, но новината, съобщена в социалните мрежи, беше довела край блока на собственика любители на змии, които искаха да му помогнат и да я намерят. Нашият екип разговаря със съсобственика на избягалата змия, който е много притеснен и тъжен. Притеснени са и съседите му.

Иван Цветков от дете обича змии. Преди две години получил килимния питон като подарък от свой приятел. Съквартирантите, с които живее, твърдят, че тъгува толкова по избягалата змия, колкото за загубена любов.

"Това е домашният ми любимец. Всеки като го загуби не е много щастлив. Тъжен съм, защото това животно го гледам две години", споделя Иван Цветков.

Иван предполага, че змията е избягала през съвсем малък процеп на мрежата, която е покривала стъклената клетка, в която живее. Няма представа къде точно е в момента - дали е в жилището му, навън в храстите или пък в мазето на блока.

"Искам съседите да знаят, че не са в опасност по никакъв начин", уверява той.

Много от хората в района обаче са притеснени, особено тези с малки деца.

От екоминистерството съобщиха, че в България е позволено да се отглеждат змии в домовете. Изискването обаче е животните да бъдат регистрирани в съответните регионални инспекции по околната среда и водите, а собствениците да им осигурят подходящи условия.

При бягство на животно собственикът следва да предприеме действия за залавянето му. При необходимост от помощ, той може да потърси съдействие от различни институции, в това число местните власти, регионалните инспекции и експерти от зоологически градини.

След като се закупи една змия, тя задължително трябва да бъде регистрира в екоминистерството и да се получат съответните документи за нея. В България може да се селекционират и отровни змии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гутериш и Ердоган заминават за Украйна по покана на Зеленски
Гутериш и Ердоган заминават за Украйна по покана на Зеленски
Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на Европейското по лека атлетика в Мюнхен
Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на Европейското по лека атлетика в Мюнхен