НОВИНИ

Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:47, 07.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Докато на много места по света се чудят как да ограничат туристите, в България, се опитваме да ги привличаме с интересни атракции. Една такава е изкуственият риф в Черно море.

Засега България разполага само с един такъв изкуствен риф, който е дом на много черноморски видове. Въпреки световния опит, в който се стигна дори до потапянето на огромен самолетоносач, създаването на изкуствени рифове не успя да стане политика, която да върне екологичното равновесие по нашето Черноморие. Единственият потопен кораб у нас е край Созопол и това е частна инициатива.

Рогатото морско куче е намерило идеалното гнездо и в момента мъжкият охранява хайвера. Но се чувства дотолкова сигурен и защитен, че рискува да се покаже срещу лакомство. Скорпионът е много по-флегматичен и необщителен, но и той е твърде спокоен извън обичайното си укритие, зарит в пясъка. Те са от малкото обитатели, които могат да посочат точен адрес. "Пионер", подветрената страна на Свети Иван, Созопол. Освен убежище за рибите, корабът е исторически.

"Това е първият български метален кораб, който е произведен у нас", каза Михаил Заимов – подводен фотограф.

Излязъл от корабостроителницата "Илия Бояджиев" през 1963 г., "Пионер" служи като риболовен дълги 45 години. От претопяване накрая го спасили трима запалени любители на морето.

"Купих го на цената на стария метал. Нашето желание беше да последваме примера на някои водещи държави, основно Съединените щати, където проекти за създаване на изкуствени рифове съществуват от 60-те години, потапят се вагони на метрото, самолетоносачи", обясни Михаил Заимов.

16 години по-късно "Пионер" е обрасъл с миди, недосегаеми за хищните рапани, пълен е с живот, дом на стотици морски твари, които иначе заради пясъчното дъно не биха обитавали този адрес.

"Последните години се заселиха вътре морски врани или т.нар. спари в много голямо количество, буквално стотици, които го намират по някаква причина за много устойчив любим свой дом. Корабът живее вече не като отнема живот от морето, а създавайки го", заяви Михаил Заимов.

Корабът привлича непрекъснато и стотици водолази. Освен еко, "Пионер" се доказва като крайно успешен и туристически проект. Затова е странно, че вече 16 години след потапянето му, никой друг не го последва. Ако не броим самолета на Тодор Живков, разминал се с благородната си мисия, заради неподходящо избраното дъно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
Закриват 40-ото издание на "Аполония" с концерт на "Фондацията" и Пловдивската филхармония
Отложената присъда на Тръмп - какви са мотивите на съдията?
Отложената присъда на Тръмп - какви са мотивите на съдията?