НОВИНИ

Как се привлича интересът на учениците към защитените специалности?

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 15.03.2023
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Десет нови специалности, които се изучават в средното образование, влизат в списъка на защитените. Сред най-дефицитните са тези от направление "Строителство" и от следващата година държавата ще дофинансира съществуването на 7 специалности от тази сфера.

"Тези защитени професии и специалности са защитени, защото наистина има недостиг на специалисти и държавата, заедно с работодателите, са посочили къде има най-голям недостиг. Минималният брой ученици, които могат да формират паралелка в защитената специалност, е 9. За останалите паралелки минималният брой е 18. Държавата дофинансира всички тези места, които не са допълнени до 18 в защитената паралелка", обясни Розалия Личева, директор на РУО-Велико Търново.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново е сред учебните заведения, които обучават ученици в някои от новите защитени специалности - "Транспортно строителство" и "Водно строителство".

Подробности вижте във включването на Мирела Дончева.

В Русе от тази учебна година е сформирана паралелка по "Художествена керамика" в местната Професионална гимназия по строителство и геодезия. В града има един-единствен майстор по керамика, който се е посветил на учителската професия и вече обучава 13-те ученици от новата паралелка.

Историята на Ясен Тодоров вижте във видеото:

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две дебютантки в отбора ни за „Били Джийн Кинг къп“
Две дебютантки в отбора ни за „Били Джийн Кинг къп“
Милуоки надигра Финикс и си осигури място в плейофите
Милуоки надигра Финикс и си осигури място в плейофите