НОВИНИ

Каква е цената на зеления преход - говорят експертите от Съвместния изследователски център в Испра

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:00, 05.06.2024
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Слушай новината

Четири дни преди европейските избори Зелената сделка и законодателството, което й проправя път, са на прицела на политиците - десни, леви и центристи, които се борят за гласовете на европейските избиратели. Наш екип посети мястото, където учените измерват точната цена на зеления европейски преход в полза на обществото.

Как науката помага за взимането на правилните политически решения разказват Милен Атанасов и Михаил Врабчев.

Голяма част от въпросите за човешкия отпечатък върху околната среда и климата намират научно обосновани отговори в района на Испра - италианско градче, разположено на източния бряг на Лаго Маджоре. Мястото, откъдето гласът на науката отеква най-силно в европейската политика е Съвместният изследователски център на Европейската комисия.

Експерти в най-различни области от целия Европейски съюз обединяват усилия, за да изследват и събират данни за всички компоненти на съвременния живот в страните-членки: качество на въздуха, автомобили, възобновяеми енергийни източници, устойчиви сгради, храни, медикаменти и още, и още... Всяка от многобройните лаборатории работи изключително в обществен интерес.

Уредите не пестят информация за парниковите емисии и фините прахови частици от 37 района в Европа. Най-масовите модели автомобили се изследват подробно без знанието на производителите и то в условия, максимално близки до реалните. Резултатите водят към създаването на следващия стандарт - Евро 7. Той ще засяга и електромобилите.

"С подготвяния стандарт Евро 7 се предвижда на таблото на автомобилите да има датчик, който да показва какво е реалното състояние, какъв е капацитетът на батерията във всеки момент. Това ще е особено важно за потребителите, които си купуват електромобил втора ръка...Има и още едно важно изискване. То е към производителите, които трябва да гарантират, че след сто хиляди километра пробег или след първите 5 години капацитетът на батерията на електромобила ще е минимум 82% спрямо първоначалния. А след 150 000 километра не бива да е по-малък от 72 на сто", обяснява Джорджо Мартини, директор на Лаборатория за емисии от автомобили.

Същият подход в полза на крайния клиент действа и в лабораторията за изследване на фотоволтаичните модули, предлагани на европейския пазар. Тук, както и на други места в центъра, работят и български учени.

"Последните иновации на пазара на фотоволтаични модули са силициеви модули, двулицеви - които дават възможност да се произвежда енергия, както от едната страна, така и отзад. Това позволява да се получава от един модул поне 20 до 30 процента екстра електричество", казва Теодора Любенова, експерт по фотоволтаични модули.

Монтирането на фотоволтаични модули за повишаване на енергийната ефективност е на път да се превърне в стандарт за новите сгради. Тяхната устойчивост, обаче ще зависи все повече от климатичните предизвикателства през следващите десетилетия.

Учените в този сектор работят по два климатични сценария: такъв, при който продължават да се следват целите на парижкото споразумение за обуздаване на глобалното затопляне до градус и половина. И другият, при който не правим нищо и оставаме на произвола на климата - ние, сградите, пътните съоръжения и прилежащата инфраструктура. И двата сценария си имат цена.

"Ремонт, при който карбонизацията е достигнала армировката, при който се почиства армировката, издълбава се бетоновото покритие и се замества с друг бетон... Общо взето очаква се около 90% от сградите в Европа при този сценарий да бъдат засегнати до края на 21-ви век", предупреждава Силвия Димова, старши сътрудник в отдел "Сигурност и безопасност на сгради".

Сега вече е по-лесно да се пресметне дали скъпите политики за намаляване на вредните емисии са наистина скъпи, след като климатът зависи от тях, а средата, в която живеем и се придвижваме, зависи от климата. Учените от Изследователския център в Испра продължават да събират данни за вземането на информирани и полезни за всички политически решения. А ефектът от тяхната работа се простира далеч отвъд европейските избори след няколко дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: България има твърда решимост да укрепва отбранителния си потенциал
Румен Радев: България има твърда решимост да укрепва отбранителния си потенциал
Мъжът, малтретирал жена си във Враца, остава в ареста
Мъжът, малтретирал жена си във Враца, остава в ареста