НОВИНИ

Каква година да очакваме от конния спорт у нас

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:21, 29.03.2023
Чете се за: 15:12 мин.
Спорт
каква година очакваме конния спорт нас
Снимка: фейсбук профил на Ая Митева
Слушай новината

Веляна Желязова от скоро е генерален секретар на Българската федерация по конен спорт, но от години е свързана със спорта. Състезанията в България вече започнаха и както винаги календарът е изключително наситен. 

Веляна Желязова - ген. секретар на БФКС

- Веляна, кое е най-голямото предизвикателство пред Вас като генерален секретар на БФКС?

- Всеки ден е предизвикателство, когато си в този спорт. Най – голямото предизвикателство за мен сега е как да съумея да работя със и за всички, как да работя по – ефективно и това да е ползотворно, но и същевременно да отстоявам решенията на ръководството на федерацията. Това не винаги се покрива напълно.

- Как започна пътят Ви в този спорт?

- Целият ми живот е свързан с конете. Единият ми дядо е бил кавалерист, а другият е притежавал коне. Предполагам някак е заложено в мен - пък и съм от Шумен, една от люлките на този спорт. Още от 10 годишна започнах да ходя на хиподрума в гр. Шумен, в ездовата школа на Веско Кулев. Беше хипнотизиращо, просто не можех да спра да посещавам базата всеки ден въпреки, че родителите ми не бяха съгласни. Още тогава осъзнах, че целият ми живот ще е свързан с конете по един или друг начин. Все по – силно се запалвах и това стана част от живота ми. Преминах през всички позиции в областта на конния спорт, от конегледач, през състезател, треньор, съдия, организатор на състезания, администратор на конна база до служител в БФ по конен спорт.

- Сезонът вече започна, какво е специфичното за този етап от календара?

- Календарът ни започва всяка година след Тодоров ден, и тази година има много състезания във всички дисциплини. Всички състезатели, както и конете им нямат търпение да започнат състезанията и стартират с огромен ентусиазъм. Атмосферата на първите състезания винаги  е много зареждаща и мотивираща.

- Какви турнири се проведоха до момента, какви места заеха българските ездачи на турнири у нас и в чужбина?

- За наша голяма радост сезонът започна много добре. Мария Йорданова и Денис Фурлански участваха в международно състезание по издръжливост – Фурсан Къп. Мария се класира на шесто място при стартирали 189 тандема и завършили 62 коня, а Денис извоюва 25 място при тази огромната конкуренция в Ал Ула, Саудитска Арабия, където участва световният елит в дисциплината от цял свят. Настина страхотно представяне на българските ездачи.

В България сезонът започна с открит турнир по прескачане на препятствия във Царацово, на КСБ Фригопан. Имахме 175 старта през първия ден. Предстоят още много състезания. Спортният календар тепърва започва и ние много се вълнуваме.

- А какви държавни първенства ще организира федерацията и какви са Вашите очаквания от българските коне и ездачи?

- Вътрешният спортен календар е много отговорен и държавните шампионати са в основата на развитието на нашия спорт и дейността на федерацията. Ще организираме държавни шампионати във всички дисциплини и категории. Първият държавен шампионат е във дисциплината всестранна езда и ще се проведе в периода 05.05. - 07.05.2022 г. в гр. Русе. След това продължаваме с държавен шампионат по издръжливост 1* в Шумен. В края на месец май ще се проведе и държавният шампионат по прескачане клас Т. Федерацията организира общо 13 държавни шампионата в четири дисциплини и всички категории състезатели и коне.

- Каква оценка давате на миналия сезон, кои са най-значимите успехи за България във всички дисциплини?

- През 2022 г. имаме двама балкански шампиони в прескачането на препятствия. Ивайло Бонев в категория мъже от ККС „Ген. Владимир Стойчев“ и Ая Митева от ЕК „Конкур“ в категория „Млади ездачи“. Второ място зае Анна Гочева от ККС „Тракиец“ в индивидуалното при жените. Юношите и мъжете ни заеха две втори места в отборните изпитания на Балканиадата.

Ая Митева - балкански шампион в категория "Млади коне"

Юношите ни Милко Кочев, Елиза Чолакова, Ася Петрова и Ая Митева, спечелиха отборното състезание в Световната купа в Царацово, а Ангел Няголов спечели Гран При изпитанието. Елиза стана първа в Гран При при юношите през последния ден.

Имаме и бронзов медал в дисциплината обездка за Дара Брезоева в категория Юноши до 18 год. от ЕК „Конкур“ на Балканиадата по обездка, която се организира в Байкой, Румъния.

През месец октомври Денис Фурлански спечели първо място в международен турнир в Шаморин, на 160 км, а Николай Николов завърши втори в същото изпитание.

През изминалата година имахме големи успехи в лицето на Петър Марчев и кон Гаскон от ККС „Олимпик“. Тандемът участва в три състезания в Полша. Постигнаха пето място през месец април в Сопот, девето място през месец май отново в Сопот и седмо място в крайното класиране на ниво 4 звезди – дълъг вариант в Щрегом. Летисия Димитрова от ККС „Кабиюк“ участва на две международни състезания. Едно в Унгария и едно в Румъния. В Румъния Летисия участва на ниво 2* дълъг вариант и извоюва 1-во  място в категорията.

Една добра година с добри резултати, но… все още изоставаме от европейския елит.

- На кои ездачи ще разчитаме за призови класирания и тази година?

- Разчитаме и стискаме палци за успех на всички наши състезатели. Ние работим заедно за успеха на всички. Разбира се, много важни са националните ни отбори, които ще представят България в международните прояви през 2023 г. През 2023 г. разчитаме на отборите юноши и мъже в дисциплината прескачане, отбора по издръжливост - мъже, отборът за юноши в обездката – да оставим на селекционерите да определят съставите им, а имаме изявени състезатели и коне и индивидуално на Петър Марчев в дисциплината всестранна езда

- Освен държавните първенства, у нас се провеждат и редица турнири на най-добрите бази, какво да очакваме от тях и какви турнири ще бъдат проведени?

- През 2023 г. предстоят да бъдат проведени много състезания. 4 турнира по прескачане на КСБ „Ген. Крум Лекарски“, гр. Божурище, като едното състезание е Купа Република България, 4 турнира на КБ „Фригопан“, два от които са държавни шампионати - един по прескачане на препятствия клас Т и един шампионат в дисциплината обездка. На базата ще се проведе и Балканска лига по обездка 2023 – две квалификации и един финал заедно с международен турнир по обездка CDI  1* през месец септември. И не на последно място Световната купа по прескачане на препятствия през месец юни. СК „Тракиец“ през тази година ще бъде домакин на два открити турнира по прескачане на препятствия и един Държавен шампионат – този за деца, пони ездачи, аматьори, юноши 18 год. и "Млади ездачи". 3 турнира по прескачане на препятствия ще приеме КБ „Студенец" в с. Садовец и един Държавен шампионат за млади коне заедно с тестиране за млади коне.

- Разбирам, че и тази година ще бъдем домакини на кръг от Световната купа?

- Да и тази година отново ще сме домакини на Световна купа. Тя ще се проведе в Царацово в периода 15 – 18.06.2023 г., като ще имаме отборна Световна купа за категория "Юноши до 18 г." и индивидуално за мъжете. Конна база „Фригопан“ за втора поредна година ще бъде домакин на това голямо състезание. Очакваме много участници и разбира се, разчитаме на всички любители да напълнят трибуните и да подкрепят нашите състезатели на това събитие.

- Какво да очакваме от националните ни състезатели по прескачане, имат ли нови коне и как премина подготовката им през зимата?

- Ние нямаме централизирана подготовка на националните си отбори. Всеки един клуб, треньор и състезател правят планове за подготовката си и решават къде да участват и кога за предстоящата година. Всички тези планове се съгласуват с националните ни селекционери и така се изгражда една програма за участие на националните ни отбори в отделните дисциплини. Състезателите ни по прескачане на препятствия не са спирали да се подготвят и през зимата. Някои яздят в чужбина и там постоянно участват в състезания.

През месец март Ангел Няголов участва в Горла Миноре на международен турнир, като това състезание е част от подготовката за Купа на нациите, която ще се проведе там в края на месец април. Едно от важните състезания в календара за нашите национали. Там скачаха и някои от младите ни състезатели – Десислава Миланова и Елиза Чолакова.

Ангел Нялогов - един от най-успешните ни състезатели в прескачането на препятствия 

Как се развива дисциплината издръжливост?

- Резултатите сами показват как се развива дисциплината. Много успехи и много призови класирания през изминалата година. Както виждаме и тази година започва с успех за издръжливостта. Имаме много добри коне и състезатели в дисциплината и се надяваме сезонът да бъде много успешен, както в национален, така и в международен план. Имаме 6 състезатели покрили квалификации за европейския шампионат и очакваме през настоящата година да добие квалификация и седми ездач. Това ни дава надежда за достойно представяне.

- А кои са най-талантливите ни ездачи във всестранната езда?

- Всеки ездач занимаващ се със всестранна езда е талантлив. Все пак там имаме три различни дисциплини в три последователни дни. Това е една много атрактивна и всеобхватна дисциплина, която изисква много умения от коне и състезатели. В тази дисциплина към момента с добро представяне е Петър Марчев с Гаскон добил квалификация за участие в европейски шампионат. Имаме и сериозни проблеми в развитието. През последните години се сви участието на състезатели и коне. Малко клубове я развиват, а тя е българската дисциплина. В нея са големите изяви на нашите ездачи на олимпийски игри и европейски шампионати. Затова ръководството на федерацията организира разширено съвещание на което бяха разгледани проблемите и бяха обсъдени стъпки за подпомагане и развитие.

- Както споменахте и Вие, миналата година имахме балкански шампиони по прескачане, затвърждава ли България мястото си на лидер на Балканите?

- Ние винаги сме били на високо ниво и по никакъв начин не отстъпваме на балканските си съседи. Имам страхотни ездачи с хубави коне, които категорично са конкурентни не само на Балканите. Винаги сме имали успехи и винаги ще имаме. Вярвам, че когато полагаме усилия, ние като федерация, те като състезатели, когато работим заедно в една посока, това неминуемо ще доведе до успех.

Ивайло Бонев - балкански шампион за 2022 г.

 - Колко клуба има регистрирани у нас и кои са най-изявените сред тях?

- През 2022 година имаме регистрирани 73 клуба в Българска федерация по конен спорт. В тези клубове са регистрирани 814 коня и 579 състезателя. Всички клубове по един или друг начин се изявяват, като разбира се има такива, които го правят само в България. Други – в България и чужбина.

- Каква година да очакваме от конния спорт у нас?

- Както всяка година, надявам се и тази да има по-големи успехи  от предходните въпреки всички трудности, които ни  съпътстват и отговорностите, които стоят пред всички наши състезатели и националните отбори. Очакваме една наситена със състезания година по календар и изпълнение на целите и задачите, които седят пред нас.

 

Автор Вяра Илиева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

 

 

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-евтин газ през април и май прогнозира "Булгаргаз"
По-евтин газ през април и май прогнозира "Булгаргаз"
Пиян и осъждан шофьор беше хванат в насрещното на АМ "Тракия"
Пиян и осъждан шофьор беше хванат в насрещното на АМ "Тракия"