НОВИНИ

Какви мерки трябва да предприеме страната ни срещу растящата инфлация?

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
19:19, 17.04.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Какви мерки трябва да предприеме страната ни срещу растящата инфлация? Ще се окажат ли прогнозите верни или на есен ще ги коригираме отново?

"Има някои мерки, по които се работи, по други има забавяне - вече е поискано от Европейската комисия акцизът върху горивата да бъде намален като праг, в момента страната ни е на минималните нива, което значително може да намали цените на горивата в България, ако акцизът се намали наполовина, биха спаднали с около 30 стотинки. Поискахме ЕК да купува газ като единен потребител, когато са големи количества, това сваля цените, има огромен потенциал за покупка на газ на по-добри цени. За тези стоки с най-голямото поскъпване - желязо, стомана, олио, да се премахнат бариерите по вноса за 6 месеца на ниво ЕК", заяви председателят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров в предаването "Бизнес.БГ".

По думите му таван на цените не е добър вариант.

"Ако трябва да се мисли за намаляване на ставката по ДДС, да се направи с временен характер за 6 месеца за стоки като тока, газа, парното, такъв подход би бил разумен - диференцирано ДДС", допълни Мартин Димитров.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цветанов: Равенството е заслужен резултат
Цанко Цветанов: Равенството е заслужен резултат
Алън Пардю: Трябваше да вкараме през втората част
Алън Пардю: Трябваше да вкараме през втората част