Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какви са мерките за защита от кибератаки в условията на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 02.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още
какви мерките защита кибератаки условията коронавирус

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса ни карат да прекарваме повече време онлайн или за да работим дистанционно, отново чрез възможностите на интернет.

Кризата също така засилва стреса, което понякога ни кара да забравяме за опасностите в мрежата. Киберпрестъпниците са готови да използват нашите слабости. Те се опитват да фалшифицират популярни страници, да инсталират зловреден софтуер или да използват други измами, за да откраднат данни или да получат достъп до устройства. Това им дава възможност да оперират с банкови сметки или да използват базите данни на организации.

Най-често срещани методи на кибератаки, свързани с коронавируса

  • Фалшиви съобщения или линкове, представящи информация за чудодейни лечения, карти за разпространението на вируса, искания за дарения, имейли от името на здравни организации. В действително те водят до зловредни сайтове или съдържат зловреден код.
  • Фалшиви съобщения или обаждания уж от Microsoft, Google Drive или други, които изискват Вашето потребителско име и парола, като предлагат "помощ" или заплашват с временно затваряне на профил.
  • Фалшиви съобщения за несъществуващи доставки

Как мога да се защитя онлайн?

  • Бъдете подозрителни към имейли, обаждания и съобщения, които не са по ваша инициатива, особено ако те използват кризата, за да ви притискат да заобиколите обичайните процедури за сигурност. Киберпрестъпниците знаят, че често е по-лесно да заблудят човек, отколкото да хакнат добре изградена система. Не забравяйте, че банките и други организации няма никога да ви карат да разкриете паролата си.
  • Обезопасете мрежата си вкъщи. Не разчитайте на парола по подразбиране за Wi-Fi мрежата: променете я. Ограничете броя на свързаните в мрежата устройства и допускайте само такива, които познавате.
  • Подобрете паролите си. Използвайте дълги пароли, които включват комбинация от числа, букви и специални символи.
  • Защитете устройствата си. Не забравяйте да актуализирате всички системи и приложения, инсталирайте антивирусен софтуер и го обновявайте.
  • Бъдете нащрек с други членове на семейството и с гости. Децата Ви могат по погрешка да изтрият или да променят информация или дори да заразят Ваше устройство, затова не ги допускайте до устройства, които използвате за работа.
  • Научете още начини да защитите себе си и бизнеса си.

Европейски мерки за безопасен интернет

Европейският парламент е приел мерки за безопасност и надеждност на мрежите и информационните системи предвид на важната им обществена роля.

Европейски институции и органи като Комисията, Агенцията на ЕС за киберсигурност, Европол и екипа за отговор на информационни инциденти и заплахи CERT-EU следят за злонамерени действия, информират и защитават хората и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима инспектори от ДАИ-Пловдив отиват на съд заради подкупи
Трима инспектори от ДАИ-Пловдив отиват на съд заради подкупи
300 000 лв. дариха магистрати за борбата срещу коронавируса
300 000 лв. дариха магистрати за борбата срещу коронавируса