НОВИНИ

Какви са реакциите на партиите след обявеното начало на консултациите

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:35, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
живо изслушват министъра финансите
Слушай новината

Президентът Румен Радев обяви, че започва консултациите с парламентарно представените партии.

Първи са ГЕРБ-СДС утре от 13.00 часа.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че в даването на повече време във връзка с връчването на мандатите има логика, тъй като е необходимо в парламента бюджетът да бъде разгледан, както и Планът за възстановяване.

"Случвало се е да се забави процедурата с мандатите. Логиката на Конституцията не е да се спазват срокове, а е да стане правителство. Въпросът за кабинет не е в прилагателните. За мен смисълът е да има правителство на антикорупционен консенсус. С всеки от мандатите има логика да се създаде правителство. Очевидно трябва да има правителство. За нас сериозният разговор е с втория мандат", заяви Христо Иванов.

Според него още в първия ден от работата на парламента от "Демократична България" са внесли техен вариант за военна помощ за Украйна.

"Това е въпрос за модернизация на армията. И това, което сме внесли, покрива всички теми за модернизация. Ние, давайки оръжие, без да се лишаваме от нищо, спомагаме за модернизацията", допълни Христо Иванов.

Той добави, че ДБ са водили неофициални разговори със Соломон Паси и Росен Плевневлиев, но те не са били за правителство.

Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС

Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" заяви, че е право на президента да прецени как да бъдат раздадени мандатите.

"Парламентът заработва на бързи обороти, така че има много неща, които трябва да се свършат. Със сигурност няма опасност за България от решение за военна помощ за Украйна. Разбрахме се на председателски съвет за бързо формиране на постоянните комисии, така че този въпрос да мине през външна комисия, да се направи добър дебат и това решение да влезе в зала. Ние сме изразили принципна подкрепа. Няма да внасяме наш текст", допълни Андрей Гюров.

Стефан Янев от "Български възход" коментира, че този ход на президента е удачен.

"Парламентът има нужда от повече време, защото виждаме, че започна с висок тон между партиите. Важно е да направим усилия да съставим мнозинство, което да излъчи правителство, защото така ще бъдем честни към българите. Безотговорно е да вървим на избори отново. Направихме 4 избора. Начинът на разпределение на гласовете показва, че това е посланието на българите - да разговаряме", заяви Стефан Янев.

По думите му темата за военна помощ за Украйна е дискутирана на председателски съвет.

"Има разбиране, че този въпрос не е от важност да се решава от днес за утре. Тази тема ще бъде обсъдена поне в две комисии. Аз съм бил винаги балансиран, трябва да защитим националния интерес", каза още Стефан Янев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свършиха билетите за мача на Лудогорец с Бетис в четвъртък
Свършиха билетите за мача на Лудогорец с Бетис в четвъртък
Ботев Пд подписа договор с руския футболист Михаил Прокопиев
Ботев Пд подписа договор с руския футболист Михаил Прокопиев