НОВИНИ

Какви задачи ще изпълняват бойците на "Вагнер" в Беларус?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:01, 30.06.2023
11087
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Дислоцирането на "Вагнер" в Беларус се потвърждава и от видео на един от бойците на "Вагнер", разпространено в Телеграм.

След изчезването на Евгений Пригожин от публичното пространство в официалния Телеграм канал на "Вагнер" един от бойците с позивна Брест публикува видео, в което коментира опита за метеж и похода към Москва. От групировката определят обвиненията в предателство като прибързани.

"По мое мнение случилото се беше нещо средно между импровизация и добре планирана акция. Планирана от хора, които разполагат с много информация. Така че онези, които нямат тази информация, не бива да прибързват с крайните изводи за станалото" - Брест - ЧВК "Вагнер".

Според Христо Тутунаров, който е автор на изследването "Частните армии", най-вероятната хипотеза е, че походът към Москва е имал за цел смяна на военното ръководство на Руската федерация. След бунта на Пригожин анализатори наблюдават консолидиране на контрола върху военните и паравоенните структури.

"Да вярваме, че ЧВК "Вагнер" са били способни сами да сменят политическото ръководство на страната или да превземат Москва не е сериозно", заяви Христо Тутунаров - автор на изследването "Частните армии".

Според анализатора действията на Пригожин на се били спонтанни, а напрежението между лидера на "Вагнер" и министерството на отбраната е назрявало с месеци.

"Никъде висшето военно ръководство не уважава паравоенните структури или частните военни компании. Целта на подобен тип компании е да бъдат острие в по-голямата си част. Те изпълняват доста по-голям кръг от задачи. Доста по-гъвкави са от националните армии. Те са доста по-подготвени за сражение от ново поколение. Тоест действия, свързани с прочистване на градове, сражение от близка дистанция", каза Христо Тутунаров.

От наемническата групировка твърдят, че "Вагнер" ще продължи дейността си както обикновено, въпреки събитията около Пригожин.

"Ние работим в Либия, ние работим в Сирия, в Мали, в Централноафриканската република и където ни прати ръководството, там и отиваме. Разбира се, предпочитам да работя в Беларус. Защото тук има истинска възможност да предадем опита на бойците от частна компания "Вагнер". А и защото е възможно в нашата страна събитията да вземат сериозен обрат. Трябва да сме готови за това". - Брест - ЧВК "Вагнер".

В своя канал в Телеграм наемническата групировка съобщава, че в Беларус ще бъдат изградени три големи лагера. Там ще споделят своя боен опит с въоръжените сили на страната.

"Вижте колко интересни неща се случиха. Сега Република Беларус има едни от най-боеспособните военни групи в света. И то точно преди изборите, които както е известно, ще се проведат през 2024 г. Това първо. И второ - разстоянието от границата на Беларус до Киев, ако не ме лъже паметта, е по-малко от 300 километра. Разбирате ли, ако Министерството на отбраната трябваше да изпраща войски, за да влязат в Беларус, трябваше да има ред причини. А сега контингентът на НАТО просто е в шок как изведнъж се стигна до такава ситуация. Поляците направо са пощурели", заяви Брест - ЧВК "Вагнер".

"Това може да е опит от Беларус да бъде ударена Украйна в гръб на някакъв етап. Не смятам, че могат да се лишат от частните военни компании. Вероятно "Вагнер" ще се лиши от определени ръководни кадри, начело с Пригожин. Пригожин е лицето на ,,Вагнер", той е бизнесменът, който става известен и богат, но оперативното командване на "Вагнер" е поверено на други хора. Пригожин няма тази квалификация. Той е продавач на хот дог", каза Христо Тутунаров - автор на изследването "Частните армии".

Източноевропейските страни на НАТО вече предупредиха, че преместването на наемниците в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиян Попов: Морето е чисто и няма радиация, обект сме на целенасочена атака от страна на руски медии
Юлиян Попов: Морето е чисто и няма радиация, обект сме на целенасочена атака от страна на руски медии
Сестри Стоеви ще играят за титлата на двойки жени на Европейските игри в Полша 2023
Сестри Стоеви ще играят за титлата на двойки жени на Европейските игри в Полша 2023