НОВИНИ

Макрон свика второ заседание на кризисния щаб заради размириците във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:28, 30.06.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Трета поредна нощ Франция беше разтърсена от бурни протести заради смъртта на младеж, застрелян от пътен полицай. Арестувани са близо 700 души. Крайната десница призова за налагане на извънредно положение. Президентът Еманюел Макрон съкрати участието си в Европейския съвет в Брюксел и отпътува за Париж, където проведе заседание с кризисния щаб.

Опожарени автомобили, автобуси и гуми, разбити витрини и сгради, плячкосани магазини и сблъсъци с полицията белязаха и третата нощ на протести в редица френски градове заради смъртта на 17 годишния Наел, убит при пътна проверка в парижко предградие на 27 юни.

Освен в столицата, безредици имаше и в други по-големи градове като Бордо, Лил, Рубе и Марсилия. Комендантски час беше наложен в Кламар, Ньойи сюр Марн и Компиен.

"За две нощи щетите вече са най-малко за 7 или 8 милиона евро", заяви Жан Кастекс, ръководител на обществения транспорт в Париж.

Близо 300 полицаи и жандармеристи бяха ранени при сблъсъци предимно с младежи, някои от които криеха лицата си с качулки.

"Няма да се изненадам, ако безредиците продължат докато няма последствия за виновния полицай. Не знам какво има в главите на младите, но това което се случва е оправдано. Полицаите са престъпниците тук, не нашите младежи. Родителите правят каквото могат", заяви Жан Кастекс.

Крайната десница призова правителството да наложи извънредно положение, което може да ограничи придвижването, но според някои министри това би било признание за провал. Премиерът Борн заяви, че се разглеждат всички възможности.

"Приоритетът е възстановяването на републиканския ред в цялата страна", заяви Елизабет Борн, министър-председател на Франция.

ПрезидентътЕманюел Макрон проведе второто за два дни заседание на кризисния щаб . Той обяви отмяната на празненства и масови събирания в чувствителните департаменти и призова да се установят подстрекателите на уличното насилие в социалните мрежи.

Снимки: БТА

"Една трета от арестуваните миналата нощ са млади хора, понякога много млади. Отговорност на родителите е да ги пазят вкъщи на безопасно място. Обръщам се към чувството за отговорност на майките и бащите. Републиката няма мандат да ги замества", заяви Еманюел Макрон.

Размириците във Франция напомниха за протестите през ноември 2005 година, когато беше наложено извънредно положение след 10 дни на безредици след смъртта в трафопост на двама тийнейджъри, опитали се да избягат от полицаи. Случаят с младия Наел отново напомни за проблемните отношения между полицията и жителите на предградията. От партията на Макрон коментираха, че тези, които обвиняват френските полицаи в расизъм, не вземат предвид смесения произход на много от служителите на реда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, за да реши за Шенген
Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, за да реши за Шенген
Елвира Краснобаева и Никол Тодорова поведоха в многобоя при девойките на турнира "Жулиета Шишманова" в Бургас
Елвира Краснобаева и Никол Тодорова поведоха в многобоя при девойките на турнира "Жулиета Шишманова" в Бургас