НОВИНИ

Какво ще предложи Ролан Гарос 2023

Вторият турнир от Големия шлем започва на 28 май с мачовете от основната схема

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
15:44, 22.05.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Тенис
предложи ролан гарос 2023
Слушай новината

Най-добрите играчи в света ще спорят за трофея на втория турнир от Големия шлем Ролан Гарос, който започва на 28 май с мачовете от основната схема.

Надпреварата на Откритото първенство на Франция ще се проведе в спортния комплекс, който носи името на един от първите френски летци и пилот на военен самолет по времето на Първата световна война Ролан Гарос.

Сред тенисистите ще видим в действие водачът в световната ранглиста Карлос Алкарас, носителят на 22 титли от Големия шлем и две в Париж Новак Джокович, вторият в света Даниил Медведев, миналогодишният финалист Каспер Рууд, Стефанос Циципас, Александър Зверев и Андрей Рубльов.

За огромно съжаление на домакините и на своите фенове, в надпреварата няма да участва 14-кратният шампион в Париж Рафаел Надал, който все още страда от контузия.

Турнирът на клей от Големия шлем е основан през 1891 г. и ще се проведе на Стад "Ролан Гарос", а директор на състезанието е бившата легендарна тенисистка Амели Моресмо.

Жребият за срещите на сингъл ще бъде в четвъртък, 25 май от 14:00 часа местно време. Този при двойките е на 28 май, неделя, от 12 часа.

Наградният фонд на Ролан Гарос е 49 600 000 евро. Сумата, която ще бъде разпределена на мачовете на сингъл се увеличава с 9,1% в сравнение с миналата година. Шампионите при мъжете и жените ще получат по 2,3 милиона евро всеки.
Рафаел Надал спечели титлата на сингъл от Ролан Гарос 2022 с победа с 6-3, 6-3, 6-0 срещу Каспер Рууд. Испанецът е и рекордьор по трофеи във френската столица - 14.

снимка БТА

Марсело Аревало и Жан-Жулиен Рожер спасиха три шампионски точки, за да вдигнат трофея на двойки в Париж в последното издание, като победиха с 6-7(4), 7-6(5), 6-3 срещу Иван Додиг и Остин Краичек.

Най-много титли на двойки е спечелил Рой Емерсън - шест. Най-възрастният шампион е Андрес Химено, който триумфира с купата на 34 години през 1972 г. Най-млад победител във финала е Майкъл Ченг. Той печели "Ролан Гарос" на 17 години през 1989 г. Тенисистът с най-нисък ранкинг, който е грабвал трофея е Густаво Куертен през 1997 г. Бразилецът е заемал 66-а позиция в класацията на ATP.
Последният французин шампион на Ролан Гарос е Яник Ноа. Той триумфира през 1983 г. Домакините ще отбележат по специален начин 40 години от титлата на своя голям шампион. На 5 юни 1983 година Ноа побеждава във финала Макс Виландер. От тогава нито един французин не е печелил трофея в домашния турнир.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво пише в заплашителното писмо срещу Гешев?
Какво пише в заплашителното писмо срещу Гешев?
Жорди Фернандес от Сакраменто: Везенков е играч, който прави всичко да изглежда много лесно
Жорди Фернандес от Сакраменто: Везенков е играч, който прави всичко да изглежда много лесно