НОВИНИ

Камбунджи грабна титлата на 60 метра в Белград с четвърто време в историята

милтиадис тентоглу спечели олимпийската титла скока дължина
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:08, 19.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Швейцарката Муджинга Камбунджи спечели титлата на 60 метра на Световното първенство по лека атлетика в зала, което започна вчера в Белград. Камбунджи направи изключително бягане в сръбската столица, записвайки четвъртото най-добро време в историята - 6.96 секунди.

Швейцарката бягаше във външния осми коридор, но имаше страхотна реакция (0.116 секунди), след което разгърна бягането си, за да изпревари американката Микая Бриско, която взе среброто, също с много силно време - 6.99. Лидерката в дисциплината за годината преди началото на шампионата Ево Свобода от Полша не показа най-доброто от себе си и завърши четвърта със 7.04, като бе изпреварена с едва две хилядни от Марибет Сент-Прайс (САЩ).

"Да стана световна шампионка звучи толкова хубаво. Бях готова да подобря личното си постижение, но не очаквах да съм толкова бърза. Това беше лудост. Сезонът на открито ще бъде вълнуващ, този резултат ми дава много увереност, че мога да се представя силно и през лятото", сподели Камбунджи, която се доближи само на четири стотни от световния рекорд на Ирина Привалова от Русия, поставен през 1993 година.

Камбунджи донесе и едва третия златен медал на Швейцария от световни първенства в зала.

В сектора за скок на дължина олимпийският шампион Милтиадис Тентоглу грабна титлата навръх 24-ия си рожден ден. Гъркът записа 8.55 метра, което е водещо за сезона, национален рекорд в зала и най-добрия скок от постижението на Себастиан Байер през 2009 година (8.71 метра, европейски рекорд). По този начин Тентоглу вече има титли от олимпиада, световно на закрито, европейско на открито и закрито, като му остава да спечели единствено златен медал от световно на открито.

В петобоя белгийката Ноор Видтс грабна титлата с 4929 точки, подобрявайки националния рекорд на своята сънародничка и двукратна олимпийска шампионка Нафисату Тиам. В сектора за тласкане на гюле португалката Ауриол Донгмо триумфира с 20.43 метра, подобрявайки с над половин метър собствения си национален рекорд. Това бе втора титла за Португалия в Белград след успеха на Педро Пичардо в тройния скок.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България няма да изпраща военна помощ в Украйна (СНИМКИ И ВИДЕО)
България няма да изпраща военна помощ в Украйна (СНИМКИ И ВИДЕО)
Лорер: Идеята за форсмажор няма да се реализира
Лорер: Идеята за форсмажор няма да се реализира