НОВИНИ

Кампанията "Синьо лято" на омбудсмана тръгва в 12 града от днес

bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 14.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

От днес в 12 града на страната стартира националната кампания на омбудсмана Диана Ковачева "Синьо лято", насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите.

Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID–19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина от днес до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца. Пълният списък на контактите за записване на желаещите са публикувани по-долу.

Омбудсманът открива и горяща телефонна линия за записване 0896 760 007 и имейл h.rangeloava@ombudsman.bg за задаване на конкретни въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

В кампанията "Синьо лято" могат да се записват деца и родители за безплатни консултации с детски психолог на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града.

Ковачева разкри, че е получила много жалби от родители, които са разтревожени, че след изолацията учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агентът на Ериксен: Крис е в добро състояние и добро настроение
Агентът на Ериксен: Крис е в добро състояние и добро настроение
Вилата „Ла Гранж“ - в подготовка за срещата между Путин и Байдън (Снимки)
Вилата „Ла Гранж“ - в подготовка за срещата между Путин и Байдън (Снимки)