НОВИНИ

Канада спира ваксинацията с "Астра Зенека" за лица до 55 години

канада спира ваксинацията астра зенека лица години
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:17, 30.03.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Националният консултативен комитет на Канада по имунизация препоръча на Министерството на здравеопазването на северноамериканската държава да спре ваксинацията на населението под 55 години с ваксината на "Астра Зенека".

Целта е внимателно проучване на данните за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани.

Експертите на комитета изучават информация, че в Европа са открити няколко подобни случая, предимно сред жени, при ваксинираните във възрастовата група до 55 години. Промените настъпват 4 до 16 дни след ваксинацията. В Канада подобни случаи все още не са регистрирани.

На 1 март комисията препоръча на Министерството на здравеопазването на страната да спре употребата на ваксината "Астра Зенека" при хора на възраст над 65 години поради "ограничена в момента информация относно нейната ефективност за тази възрастова група", но на 16 март оттегли тази препоръка.

На 14 декември миналата година в Канада започна ваксинация на населението. В момента в страната се предлагат ваксини от американските компании "Пфайзер", "Модерна", "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Северна Ирландия - България, квалификация за Мондиал 2022
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Северна Ирландия - България, квалификация за Мондиал 2022
Трикольорите отлетяха за Белфаст, Десподов е с тях
Трикольорите отлетяха за Белфаст, Десподов е с тях