НОВИНИ

Карлос Насар и Иван Иванов отрекоха да има конфликт помежду им

Карлос Насар Иван Иванов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:41, 23.05.2023
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов и световният рекордьор в категория до 89 килограма Карлос Насар категорично отрекоха помежду им да има някакъв конфликт.

Двамата дадоха съвместна пресконференция в столицата, на която обясниха, че макар и да са имали някои различия при провеждането на тренировъчния процес, това не означава, че отношенията между тях са лоши.

"С Иван Иванов нямаме личен конфликт. Не е имало такъв. Просто аз предпочитам да тренирам с личния ми треньор, както е било досега и както предполагам предпочита всеки един състезател. Имам мое мнение по въпроса къде трябва да тренирам, но това не е повод да има някакъв конфликт между нас. С Иван Иванов не сме скарани. Винаги съм се съветвал с националните треньори, защото няма как да се върви напред в спорта, ако няма разбиране", заяви Насар.

"Карлос никога не е правил подготовка повече от 30-40 дни преди голямо състезание. Идвал е на контролни в София, виждали сме какви са му резултатите. Аз се опитвам да обясня на всички, че той е малко по-различен от останалите състезатели. Той е един огромен талант, който постига по-лесно начертаните цели. С него много пъти сме говорили какво да тренира, какво тегло да поддържа, какво да прави, но това са наши, вътрешни неща. Знам кой се опитва да създаде напрежение в отбора, но това няма как да се случи", категоричен бе националният селекционер.

Двамата получиха наградите си за спортист и треньор №1 на месец април.

"Единствената ни мисъл трябва да е за медали и за титли. Трябва да работим заедно, както сме го правили и както ще го правим. Виждате, че резултатите са на лице", уточни Насар.

"С всеки състезател имаме индивидуален план за подготовка. Карлос е технически много грамотен, а освен това е и физически доста силен. При други състезатели тези качества трябва да се компенсират с повече труд. Няма друг вариант", допълни Иванов.

Нито Иванов, нито Насар обаче се ангажираха с прогноза дали щангистът ще участва на предстоящото през септември световно първенство в Саудитска Арабия. В момента Насар продължава да се възстановява от разкъсване на ахилеса, което получи дни след завръщането си от европейското първенство в Армения, на което спечели златния медал със световен рекорд в двубоя.

"Възстановяването ми засега върви много добре, но то тепърва започва. Трябва да бъда по-внимателен за в бъдеще и да изчакам да се възстановя напълно", каза Насар.

Той добави, че информацията, която има от докторите е, че ще може да се подлага на максимални натоварвания отново след около пет месеца.

"Но това зависи от възстановяването ми. След контузията ще се промени и представата ми за тренировки. Ще трябва да се старая много повече", добави още младият тежкоатлет.

Според Иванов все още е рано да се правят прогнози за възстановяването на Насар и трябва да се изчака процесът да напредне още малко.

"Нека първо Карлос да свали гипса. Тогава ще се види за какво иде реч. Той ще трябва да започне с плуване, преди да премине към някакви по-сериозни натоварвания. Но той трябва да бъде много внимателен, защото ахилесът е много деликатно място. Той поема цялата тежест на тялото", допълни той.

Иванов разказа и за проведения по-рано днес Управителен съвет на федерацията.

"На днешния Управителен съвет почти на сто процента се изясни какво и на кого се дължи. Приет бе план за плащане на задълженията на федерацията към Министерството на младежта и спорта, както и към частници. Сега, след пресконференцията, отивам към Нови извор, където ще се състои следващият ни лагер, който започва на 4 юни. Разбира се, ще се обърне внимание и на подрастващите, на които им предстоят европейски първенства в Румъния и Молдова, но фокусът ни е върху подготовката на тези, които могат да спечелят квоти за Олимпийските игри в Париж. Веднага след Управителния съвет се появиха две фирми, които изразиха желание да станат спонсори на федерацията. С едната особено разговорът премина много добре и мисля, че до седмица ще подпишем договор за спонсорство", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Мостът на глаголицата" за 24 май в Смолян
"Мостът на глаголицата" за 24 май в Смолян
ЦСКА получи глоба от 10 300 лева след мача с Лудогорец
ЦСКА получи глоба от 10 300 лева след мача с Лудогорец