НОВИНИ

Каспер Рууд застава на пътя на Новак Джокович към историческа титла от Големия шлем

каспер рууд застава пътя новак джокович историческа титла големия шлем
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 11.06.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес ще се изиграе финалът в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис при мъжете. Един срещу друг ще се изправят двукратният шампион в Париж Новак Джокович и финалистът от миналата година Каспер Рууд, а началният час на сблъсъка е 16.00 българско време.

Джокера стартира кампанията си с чист успех над американеца от сръбски произход Александър Ковачевич. Третият в основната схема на надпреварата продължи с трисетовите победи, надигравайки послеодователно Мартон Фучович, Алехандро Давидович Фокина и Хуан Пабло Варияс, преди да загуби за първи път сет на турнира в четвъртфинала си с Карен Хачанов, където му се наложи да прави обрат. Стигна се до дългочакания сблъсък от последните четири на надпреварата срещу световния номер 1 Карлос Алкарас. След два страхотни и равностойни сета, 20-годишният испанец започна да получава крампи, които не му позволиха да се противопостави пълноценно на сърбина и така той отстъпи с 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

От своя страна Рууд започна с чиста победа над квалификанта от Швеция Елиас Юмер, преди да загуби по един сет от Джулио Дзепиери и китаеца Джъджън Джан. След това норвежкият тенисист надви трудно, но в три части намиращия се в страхотна форма Николас Джари, който надви Григор Димитров на финала в Женева. Четвъртият в схемата спечели скандинавския сблъсък с Холгер Руне от Дания, преди да изиграе най-силния си мач в тазгодишното издание, давайки само седем гейма на Александър Зверев – той спечели третия сет на нула.

Залогът във финала е голям и за двамата тенисисти. Джокович, който ще играе за седми път в спора за трофея в Париж, е пред рекордна 23-а титла в турнирите от Големия шлем, с която ще задмине Рафаел Надал еднолично в дългогодишната борба за най-много титли от най-висока категория. При успех над Рууд, сърбинът ще си върне и първото място в световната ранглиста, измествайки от върха Алкарас. Норвежкият опонент на Ноле ще се бори за дебютен трофей от Шлема в кариерата си, след като миналата година загуби финалите на Ролан Гарос от Надал, където взе едва шест гейма, и на Ю Ес Оупън от Алкарас. Рууд ще играе и за първа титла в турнир по-висок от категория ATP 250.

Джокович и Рууд са изиграли четири официални мача помежду си, като Джокера е взел и четирите. Двамата имат две срещи на клей – и двата на Мастърса в Рим, и двата в полуфиналите на турнира (2020 и 2022), спечелени чисто от Ноле. Другите им два мача са от Финалите на ATP, включително във финала миналата година, когато триумфира след 7-5, 6-3. Победителят във финала утре ще прибере чек за 2 300 000 евро от общия награден фонд на стойност близо 50 млн. евро, а загубилият – 1 150 000 евро.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Черна гора се провеждат предсрочни парламентарни избори
В Черна гора се провеждат предсрочни парламентарни избори
Левски и Арда определят последния български участник в Лигата на конференциите
Левски и Арда определят последния български участник в Лигата на конференциите