НОВИНИ

Кеазим Исинов с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей

кеазим исинов ретроспективна изложба годишния юбилей
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 06.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Култура

Българският художник Кеазим Исинов е обявен за художник на хилядолетието в конкурса "Милиениум" през 2005 г. в надпревара с 30 000 художници в цял свят.

В своя дълъг творчески път той има над 30 самостоятелни изложби у нас и 10 по света, в които представя живопис и малка пластика.

В последната му юбилейна изложба "Възторженият пантеист", която ще бъда открита на 10 ноември в галерия "Контраст", ще видим негови картини, рисувани в периода от средата на 60-те години на 20 век до наши дни.

"Въпреки че тематичният диапазон на Кеазим Исинов включва серия картини, посветени на големите майстори в европейското изкуство, както и на връзката на човека с природата, негов приоритет остава християнското изкуство, по-конкретно иконното. То е сложило отпечатък върху вътрешната светлина, която излъчват, в плътността на кафявия и огненочервения колорит, в сребристите и синьо-зелени тонове на пейзажите в цяло, издаващи типично негова цветна магическа полифония. Ретроспекцията на творчеството на Кеазим Исинов обяснява още веднъж прозвището му на „възторжен пантеист", открояващ се още по-осезаемо в днешния оголен и осиротял от идеи, мечти и утопии, свят", казва кураторът на изложбата Аксиния Джурова.

В интервюто си по повод 80-тия си рожден ден в предаването "Рецепта за култура", художникът споделя, че "всяка картина е ново начало".

Кеазим Исинов: "Не обичам да се повтарям, да правя едни и същи картини, по един и същи начин. Това не мога да си го позволя. При мен е моментно настроение."

Автор: Ростислава Генчева

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса
Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса
Предимно слънчево време през втората половина от деня
Предимно слънчево време през втората половина от деня