НОВИНИ

Километрична колона от чакащи автомобили за Гърция имаше и днес

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 18.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Гърция ще пуска български граждани и с отрицателен антигенен тест. Новината беше съобщена от гръцкото министерство на туризма, а облекчението за пътуване влиза в сила от утре 19 юни. По информация на посолството ни в Атина, документът за бърз антигенен тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория.

Гръцките здравни власти въвеждат облекчения и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Иначе, обстановката на граничен пункт Кулата – Промахон към 22.00 ч. е сравнително спокойно. Днес преди обяд обаче, отново имаше сериозна колона автомобили и дълго чакане. За решаването на проблема с километричните опашки се проведе и специална среща между кметове от двете страни на границата, областни управители и генералния консул в Солун.

Обсъдено беше отварянето за туристи и на другия граничен пункт в района Илинден – Екзохи.

И днес на граничен пункт Кулата се образува огромна колона от чакащи автомобили. Опашката достигаше до 4 км, а хората трябваше да изчакват повече от 3 часа, за да преминат граничния пункт. Причина за забавянето са щателните проверки, които се извършват заради пандемията.

От няколко месеца пунктът "Илинден - Ексохи" е затворен за преминаване с туристическа цел и пътуващите нямат избор от къде да влязат в Гърция.

На среща между областния управител на Благоевград, кметове от региона и гръцките им колеги е обсъдена възможността туристи да се пропускат и през граничен пункт "Илинден - Ексохи".

От нас проблем няма никакъв. Заявихме това пред нашите гръцки колеги и те разбират, че проблемът е изцяло при тях. За да се реши, те направиха декларация до петте министерства, които са отговорни за откриването, за новото отваряне на пункта и се надявам по най-бързия начин този призив от тяхна страна да бъде разгледан, каза Николай Шушуков, областен управител на Благоевград.

Тежкотоварни камиони могат да преминават през граничен пункт Илинден - Ексохи, но само от 7.00 до 23.00 часа. Превозвачи настояват ограничението да отпадне, защото нарушава графиците им.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шотландските фенове превзеха Лондон, англичаните се възмутиха (ВИДЕО)
Шотландските фенове превзеха Лондон, англичаните се възмутиха (ВИДЕО)
Висши прокурори и следователи дадоха показания пред полицията (ОБЗОР)
Висши прокурори и следователи дадоха показания пред полицията (ОБЗОР)