НОВИНИ

Китай разреши на семействата трето дете

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:48, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Китай разреши на семействата в страната да имат по три деца. Причината е, че последното преброяване показа сериозен спад в прираста на населението.

Пекин изостави дългогодишната си политика на едно дете за семейство през 2016 г. и оттогава на китайците беше разрешено да имат по двама наследници.

Сегашното решение е одобрено от президента Си Дзинпин на среща на политбюро на Комунистическата партия. То ще е придружено от допълнителни мерки, които да подобрят структурата на все по-застаряващото население.

Преброяването отпреди месец показа, че миналата година в Китай са родени 12 милиона бебета или значително по-малко от родените през 2016 година 18 милиона.

Това е най-големият спад в раждаемостта от 60-те години.

Китайският баланс на половете също е изкривен от десетилетия на политиката за едно дете и традиционните социални предпочитания към момчетата, което предизвика поколение селективни аборти и изоставени момичета, допълват от БГНЕС.

Въпреки че политиката беше облекчена през последните няколко години, това не предизвика бебешки бум, както се надяваха политиците. Намаляването на процента на бракосъчетание през последните години се отрази на по-ниските нива на раждаемост, както и нарастващите разходи за живот и все повече овластени и образовани жени, които забавят или избягват раждането. Демографската промяна в Китай има значителни икономически и политически последици за втората по големина икономика в света.

Очаква се една трета от китайците да са в напреднала възраст до 2050 г., оказвайки огромен натиск върху държавата да осигури пенсии и здравеопазване.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финикс изравни серията с Лейкърс
Финикс изравни серията с Лейкърс
Батков: Силно се надявам информацията за новия собственик на Левски да е грешна
Батков: Силно се надявам информацията за новия собственик на Левски да е грешна