НОВИНИ

Коалиционните партньори на Нетаняху с ултиматум относно плана за примирие в Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:36, 02.06.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Пореден ултиматум за премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Крайнодесни министри от управляващата коалиция заплашиха, че ще напуснат правителството, ако той подкрепи представения от Вашингтон план за прекратяване на войната в Газа.

Представители на Египет, Съединените щати и Израел ще се срещнат в Кайро, за да обсъдят отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафа".

Безалел Смотрич - министър на финансите и Иaтмар Бен-Гвир - на националната сигурност, заявиха, че ще напуснат кабинета и ще свалят от власт премиер Бенямин Нетаняху, ако той подкрепи предложението за мир в Газа, представено от САЩ.

И двамата министри са с крайнодесни убеждения. Опозиционният лидер Яир Лапид, обаче каза, че ще подкрепи правителството, ако Нетаняху приеме пътната карта. Премиерът от своят страна настоя, че не може да има трайно примирие докато не бъде ликвидирана радикалната палестинска групировка Хамас и не бъдат освободени всички заложници.

Пореден антиправителствен протест в Тел Авив. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне събралото се множество. Освен за оставка на правителството, демонстрантите настояват за незабавно освобождаване на заложниците.

"Настояваме Нетаняху да се изправи и публично да подкрепи израелското предложение, което президентът Байдън представи. Да се изправи пред гражданите и да го приеме. Наясно сме, че крайнодесните министри няма да са съгласни с плана. Но те са фанатично малцинство, които атакуват Байдън и застрашават политическото оцеляване на Нетаняху", заяви Ефрат Мачикава, близък на заложник.

Съединените щати, Египет и Катар призоваха Израел и Хамас да приемат предложената от Вашингтон пътна карта за прекратяване на войната в Газа. В Кайро представители на Египет, Съединените щати и Израел обсъждат отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по баскетбол за младежи U20 се събира на 10 юни на лагер в Самоков
Националният отбор по баскетбол за младежи U20 се събира на 10 юни на лагер в Самоков
Жозе Моуриньо обяви, че застава начело на Фенербахче
Жозе Моуриньо обяви, че застава начело на Фенербахче