НОВИНИ

В Египет ще обсъдят отварянето на граничния пункт с Рафа

Пореден мащабен протест се проведе в Тел Авив

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:32, 02.06.2024
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Представители на Египет, Съединените щати и Израел ще се срещнат днес в Кайро, за да обсъдят отварянето на граничния пункт "Рафа". Условието на Египет е Израел напълно да се изтегли оттам.

Граничният пункт на Ивицата Газа с Египет беше затворен, след като израелската армия установи контрол върху палестинската му част. Американският държавен департамент разпространи съвместна декларация на Съединените щати, Египет и Катар, в която призова Израел и Хамас да приемат предложената от Вашингтон пътна карта за прекратяване на войната в Газа.

Междувременно напрежението в Израел се увеличава - полицията използва водни оръдия, за да разпръсне поредните мащабни протести в Тел Авив. Освен за оставка на правителството, демонстрантите настояват за незабавно освобождаване на заложниците.

Близки и роднини на останалите в ръцете на радикалната групировка Хамас призоваха премиера Бенямин Нетаняху незабавно да приеме плана на Вашингтон за прекратяване на войната. А крайнодесни израелски министри заплашиха, че ще свалят Нетаняху от власт, ако той сключи примирие с Хамас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един Терзич: Липсваше ни хладнокръвие
Един Терзич: Липсваше ни хладнокръвие
Карло Анчелоти: Мечтата продължава
Карло Анчелоти: Мечтата продължава