Кой е бъдещият премиер на Израел Нафтали Бенет

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:18, 13.06.2021
Чете се за: 08:30 мин.
По света
бъдещият премиер израел нафтали бенет
Слушай новината

Нафтали Бенет ще положи клетва като министър-председател на 36-ото правителство на Израел тази вечер.

Роден в Хайфа през 1972 г., той е син на американски еврейски имигранти от Калифорния. Определя се като модерен православен.

Бенет е бил командир на рота в елитни подразделения на израелските сили IDF и е учил право в Еврейския университет в Йерусалим. След като завършва, той основава високотехнологична компания и по-късно прекарва няколко години в Ню Йорк като изпълнителен директор на „Cyota“, софтуерна компания за борба с измамите.

По-късно ръководи продажбата на компанията за 145 милиона долара през 2005 г. Бенет повтаря този подвиг, когато друга компания, на която помага в ръководството, „Soluto“, е продадена през 2009 г. за 130 милиона долара.

След като се връща в Израел, се насочва към политиката и служи като началник на кабинета при Бенямин Нетаняху, тогавашен лидер на опозицията, от 2006 - 2008 г. След това Бенет е генерален директор на Съвета на Йеша, основната организация за общинските съвети на еврейските селища на Западния бряг, между януари 2010 г. и януари 2012 г.

През ноември 2012 г. Бенет е избран за ръководител на дясната, религиозно-ционистка партия Баит Йехуди. Той ръководи партията на изборите през 2013 г., за да спечели 12 места в Кнесет, позиция, която религиозно-ционистката партия не е виждала от 36 години. Служи като министър на икономиката, министър по религиозните въпроси и министър по въпросите на диаспората в 19-ия Кнесет.

Бенет влиза в Кнесет и отново изненадва, като създава съюз с Яир Лапид, който печели 19 места с партията, създадена от него предишната година, Йеш Атид. Настояването на двойката всеки от тях да бъде приет в правителството принуди Нетаняху да вземе Бенет, когото първоначално предпочиташе да държи далеч от коалицията.

Бенет използва времето, за да се опита да премине отвъд имиджа на национално-религиозен лидер и да надхвърли религиозната политика, за да достигне до светските центристки избиратели. След изборите през 2015 г. той първоначално се опита да вземе отбранителния портфейл, който Нетаняху му беше обещал преди гласуването, но след това го тласна към министър на образованието, традиционна роля на национално-религиозната партия.

Използва Министерството на образованието, за да култивира постсектантска идентичност, стартирайки водеща програма за насърчаване на учениците от средните училища да се обучават по математика и физика, аргументирайки се колко важно е това за Израел и как образователната система е двигателят за технологичната индустрия на страната.

Въпреки че Бенет се определя като модерен православен, въпросите на религиозното законодателство никога не са били негова страст. Религиозната му практика също е по-малко строга от тази на други политици. Бенет например се ръкува с жените, а съпругата му Джилат - произхождаща от светско семейство, не покрива косата си.

Бенет подкрепи от сърце плана за отваряне на сегмент от Западната стена за егалитарни и неправославни молитви. По-късно планът беше отложен поради ултраортодоксалния натиск, но религиозната умереност на Бенет стана ясна. Когато бяха предвидени предсрочни избори през декември 2018 г., Бенет и партньорът му Айелет Шакед създадоха партия Нова десница преди изборите през април 2019 г., но не успяха да достигнат електоралния праг.

Нова десница понесе тежък удар и започна да изследва ново бъдеще както в хай-тек, така и в еврейските организации от диаспората. Дългогодишната му страст за подобряване на израелската публична дипломация също беше нещо, което той обсъждаше с близки сътрудници, разглеждайки възможността за създаване на нова неправителствена организация, която да оглавява тези усилия.

За негов късмет обаче Нетаняху не успя да сформира коалиция и Израел отиде на нови избори. Този път Нова десница се сля с две други незначителни десни партии, национално консервативни партии под името Ямина и лидер стана Шакед. Партията премина прага, но когато Израел отиде на трети избори, Бенет пое от Шакед лидерството на партията.

През ноември 2019 г. Бенет успя да принуди Нетаняху да го назначи за министър на отбраната, за да му попречи да се присъедини към Бени Ганц, председател на Синьо-белите, който по това време се опитваше да създаде коалиция след изборите през септември 2019 г.

Бенет влезе в тази роля по време на началото на коронавирусната криза и ръководи усилията да се опита да накара правителството да прехвърли отговорността за управлението на пандемията на IDF. Той накара IDF да снабди здравната система с технологии и изследвания, инициира използването на хотели като санаториуми за пациенти с коронавирус и се бори за създаването на Национален диагностичен център, който да извършва ежедневно 100 000 прегледи.

Това беше проява на находчивост във време, когато другите изглеждаха инертни. И все пак Нетаняху държеше министъра на отбраната си на една ръка разстояние, а също така се вслуша в искането на здравната система да води той войната срещу чумата, а не на IDF, въпреки че армията притежава необходимите ресурси и планове.

Когато Ганц установи правителство на единството с Нетаняху през месец май 2020 г., Бенет отказа да се присъедини и отведе Ямина в опозиция, където направи остър завой срещу Нетаняху и започна да призовава дългогодишния премиер да се оттегли. Преди изборите през март 2021 г. Бенет отказа да декларира към кой лагер принадлежи - лагера на Нетаняху или лагера срещу Нетаняху - оставяйки отворена възможността да прави това, което прави сега, като се присъедини към Лапид и други центристки и леви партии. Под негово ръководство партията спечели 7 места на изборите през март 2021 година.

Бенет обяви на 30 май, че ще служи като министър-председател в широко правителство на единството до август 2023 г., след което Лапид на Яеш Атид ще поеме поста.

Бенет ще ръководи трудна за управление коалиция, която е раздробена идеологически, съставена от осем различни партии и има потенциал да се разпадне при всяка нова криза. Въпреки това правителството има ясни цели - приемане на двугодишен бюджет, подсигуряване на министерствата с инструментите, от които се нуждаят, и това да направи всичко възможно в страната да се възцари спокойствие.

Амоц Аса-Ел, "Джерусалем пост", снимки БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бързият влак от София за Бургас потегли от Сливен със 125 минути закъснение
Бързият влак от София за Бургас потегли от Сливен със 125 минути закъснение
Путин: Необходим е пряк диалог с Байдън
Путин: Необходим е пряк диалог с Байдън