НОВИНИ

Правителство без Нетаняху в Израел: 8 опозиционни партии постигнаха споразумение

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:33, 03.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
правителство без нетаняху израел опозиционни партии постигнаха споразумение
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Опозиционни партии в Израел успяха да се договарят за правителство и така ще сложат край на управлението на Бенямин Нетаняху, продължило 12 години. Начело на коалицията е центристкият лидер Яир Лапид. Правителството му трябва да получи одобрението на 61 депутати от 120-членния израелски парламент.

Осем партии се договориха за нов кабинет. Формациите са от ляво, дясно и център. Малка арабска партия помогна да се спази крайния срок в полунощ срещу четвъртък.

"За първи път арабска партия партнира за създаването на правителство. Решихме да влезем в правителството, за да променим баланса на политическите сили, каза Абас след като подписа с крайнодесен и с центрист споразумение, което включва финансова помощ за арабското малцинство в Израел", изтъкна Мансур Абас, лидер на партия "Раам".

58-годишният лидер на центристка партия Яир Лапид успя да сформира правителство от формации с различни възгледи, но с еднаква цел - да свалят Бенямин Нетаняху от власт. Бившият телевизионен водещ и финансов министър в един от кабинетите на Нетаняху, Лапид е следващият министър-председател на Израел, ако правителството му бъде одобрено от парламента.

"Има две възможности - голяма партия Йеш Атид или правителство на мрака, расизма и хомофобията", посочи Яир Лапид, лидер на партия "Йеш Атид".

Лапид ще дели премиерския пост на ротационен принцип с ултранационалистическия водач Нафтали Бенет.

Син на имигранти от Америка, милионер в сферата на технологиите, Бенет влиза в политиката през 2013 г. Бил е министър на отбраната, на образованието и икономиката в различни правителства на Нетянху. Той е твърд поддръжник на еврейските селища в окупираните територии и смята, че създаването на палестинска държава ще бъде самоубийство за Израел.

Край на ерата Нетаняху в Израел

"Това, което се случи в миналото, повече няма да се повтори... С властта, която ми дадохте, ще действам според един принцип: това, което е добро за Израел, което е добро за всички граждани на Израел", обеща Нафтали Бенет, лидер на партия "Ямина".

Президентът на Израел призова парламентът да заседава възможно най-скоро за вота на доверие на новото правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров се класира убедително на четвъртфинал в Скопие
Лазаров се класира убедително на четвъртфинал в Скопие
Гергана Димитрова и Лора Китипова: Целим се в купата от Златната лига
Гергана Димитрова и Лора Китипова: Целим се в купата от Златната лига