НОВИНИ

Колебливите изяви на Лудогорец срещу новаци в миналото и шансовете на Крумовград на старта на новия сезон в Първа лига

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:05, 14.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
колебливите изяви лудогорец новаци миналото шансовете крумовград старта новия сезон първа лига
Снимка: ПФК Лудогорец
Слушай новината

През последните 12 години отборът на Лудогорец е недостижим на върха в българското първенство, а в началото на новия сезон разградчани отново тръгват с амбиции за още една 13-а поредна титла.

Походът на "орлите" започва от базата в квартал "Коматево" в Пловдив, където футболистите на Ивайло Петев ще гостуват на новака в Първа лига Крумовград, който за първи път в историята си ще играе в родния футболен елит.

Наглед лесен двубой за Лудогорец за старт на кампанията, но поглед назад в историята ни показва, че екипа на Крумовград има своите шансове тази вечер срещу хегемона в българското първенство.

Причините са сезони 2013/14 и 2014/15, когато разградските "орли" отново започват защитата на титлата с гостуване на новак в елита. В първия случай "зелените", които по онова време отново са водени от Ивайло Петев, губят с 0:1 при визитата си на отбора Любимец, който по подобие на Крумовград е абсолютен дебютант в най-високото ниво на българския футбол. Любопитното е, че тази загуба всъщност "преля чашата" на ръководството на Лудогорец и оттам взеха решение да освободят Петев, докато в края на същия сезон Любимец изпадна от елита и след това изобщо не е успявал да се доближи до него.

Година по-късно съдбата отново изпраща "орлите" да гостуват на новак в "А" група в лицето на Хасково и крайният резултат се повтаря - 0:1. Това поражение не доведе до треньорска рокада при шампионите и Стойчо Стоев остана начело на отбора до края на месец юли 2014-а година преди да бъде уволнен за сметка на Георги Дерменджиев. Съставът на Хасково пък го сполетя съдбата на Любимец и в края на същата кампания изпадна, завършвайки на последното 12-о място.

Тези две поражения на Лудогорец от една страна дават поводи за оптимизъм на състава на Крумовград, че може дори да дебютира с победа в Първа лига, но със сигурност "синьо-жълтите" няма да искат след това да последват примерите на Любимец и Хасково и в края на сезона да изпаднат обратно във Втора лига.

Редно е все пак да уточним, че след тези два случая Лудогорец няма грешна стъпка, когато среща новак в откриващия кръг от първенството, като на старта на сезон 2019/20 разградчани победиха у дома с 2:0 Царско село, а преди година се справиха с 3:0 като гост на Септември.

Въпреки това през годините "орлите" са допускали и други изненади в първите кръгове от шампионата, губейки с 1:3 от Ботев Враца като гост през 2020-а година и от Литекс с 0:2 при визита през 2015-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна
Радев: Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна
Ботев Вр продаде защитник на шампиона на Мароко
Ботев Вр продаде защитник на шампиона на Мароко