НОВИНИ

Край на грипните и дървените ваканции. Ще се учи електронно

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:33, 15.06.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Онлайн обучението ще продължи и през следващата година то ще гарантира, че децата няма да пропускат материал по време на грипни кампании или дори при счупен крак.

А всички деца на 4 години задължително ще посещават предучилищна форма на обучение от 2022 - най-късно 2023 година. Това засега е само проект на Министерството на образованието.

Всяка допълнителна задължителна година помага на децата. Тези, които са тръгнали на предучилищна по-рано, се справят по добре в клас, казват учителите.

В момента около 92 % са включените деца на 5 години в системата на предучилищното образование. И едва 78 % са четиригодишните.

Затова най-късно до 2023 година - всички ще имат осигурени места и задължението да изпратят децата си в предучилищната. Срокът ще бъде с година-две по-дълъг за София, където има недостиг на градини. Въпреки, че и в момента се строи на 12 места.

Важна новина и за учениците: край с непредвидените ваканции. При извънредна ситуация, ще се учи електронно. Иновативните училища ще могат да преподават 20 % от часовете в онлайн среда. В тази връзка: 25 000 учители ще преминат обучение за 2 години.

4 години - възраст - важна за развитието на децата. И точно тогава предучилищното образование влияе положително. Казали са го 92 % от запитаните 5 600 начални учители.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Лишаването на децата от образователна среда в този период е пагубно за тяхното образователно развитие особено когато става въпрос за деца, чийто говорим език в семейството не е български.

В детска градина "Брезичка" имат 3 групи 4-годишни или 80 деца.

Иванка Харбълиева - директор на 99 Детска градина "Брезичка": Недостигът е за детските градини и за малките групи. Надяваме се, че за четиригодишните ще успеем да се справим.

До старата се строи нова сграда - така 20-та детска градина ще увеличи капацитета си.

Мария Христова - директор на 20 Детска градина "Жасминов парк": Ще имам 8 групи деца, от които едната ще бъде яслена. До сега имах 6 групи за 150 деца. От новото строителство мога да приема още 50 деца.

В момента в София се строят още 12 детски градини.

Доц. д-р. Тодор Чобанов - заместник-кмет на София: По други се работи, за да бъдат пуснати следващите месеци, така че една много мащабна инвестиционна програма със солидна държавна подкрепа от 15 милиона за 7 обекта. Убедени сме, че в рамките на сроковете, които МОН предвижда, ще можем да създадем в София възможност всички четиригодишни да бъдат обхванати.

И Министерството на образованието предлага: програма за надграждане, престрояване и реконструкция на детски градини и училища на стойност 210 милиона.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: 50 детски градини ще могат да бъдат изградени и 50 да бъдат надградени.

Всяка година учениците губели по 10 % от учебното време. До сега. Затова: край на грипните и дървените ваканции. Ще се учи електронно.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Обучението в електронна среда не е алтернатива на присъственото обучение. То е само аварийно.

Диляна Чешмеджиева - майка на седмокласник: Колкото и да беше добро дистанционното обучение в нашето училище, това не може да се замени с влизането в клас.

Деница Йорданова - 7 клас, у-ще "Любен Каравелов" - Русе: Мисля, че се подготвих още по-пълноценно, отколкото бих се подготвила в училище, защото ми беше спокойно.

А само иновативните училища ще могат да преподават 20% от часовете в електронна среда, но след 4-и клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощните заведения в страната отварят врати при строги противоепидемични мерки
Нощните заведения в страната отварят врати при строги противоепидемични мерки
Над 56 000 седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература
Над 56 000 седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература