НОВИНИ

Край на схемата "френска безработица" при обезщетения за българи, работили в ЕС

НОИ обясни как ще се прилага новият ред за изчисляване на обезщетенията за безработица след работа в чужбина 

Край на схемата "френска безработица" при обезщетения за българи, работили в ЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 13.08.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

От днес при изчисляване на паричните обезщетения за безработица на граждани с придобит осигурителен стаж в друга държава - членка на Европейския съюз,, Европейското икономическо пространство и Швейцария, ще се вземат предвид доходите по време на последната работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или не. За това съобщават от Националния осигурителен институт във връзка с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. паричното обезщетение за безработица не е отпуснато, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение, разясняват от ведомството.

Отпуснатите парични обезщетения за безработица на граждани с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок, уточняват също от НОИ.

"С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът внесе справедливост и възможност да бъдат намалени злоупотребите при отпускането на обезщетенията за безработица, както и да бъдат създадени еднакви условия за изчисляване на този вид обезщетение на всички български граждани", коментират от ведомството.

Измененията бяха приети от 50-ото Народно събрание на 2 август. Депутатите гласуваха още за международните договори в областта на държавното обществено осигуряване Националният осигурителен институт да прилага европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния обезвреди блуждаеща мина в Черно море
Румъния обезвреди блуждаеща мина в Черно море