НОВИНИ

Кралица Елизабет II откри сесията на парламента

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 11.05.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Европа
Слушай новината

Кралица Елизабет II официално откри новата сесия на британския парламент.

Събитието обикновено е изпълнено с много церемониални моменти, но този път се проведе в силно намален състав и без кралски блясък.

Вместо с карета Елизабет Втора избра да дойде с автомобил. Не сложи и короната си. Спря се на ежедневен тоалет.

С десетилетия беше придружавана от принц Филип. Сега с нея дойдоха синът ѝ Чарлз и съпругата му Камила. Това е и първата публична проява на Кралицата след смъртта на съпруга ѝ.

Пред членовете на парламента Елизабет Втора представи законодателната програма на премиера Борис Джонсън. Акцентите - здравеопазване, икономика и сигурност.

"Ще се приемат закони, които ще се борят срещу враждебна дейност от страна на други държави. Моите министри ще преразгледат настоящата политика за сигурност и отбрана. Великобритания ще е домакин на срещата на Г7 и ще бъде пионер в глобалните усилия за възстановяване на икономиката след пандемията", каза кралица Елизабет Втора.

Тази година в залата бяха допуснати едва 108 души, вместо обичайните 600. Всички депутати бяха призовани да носят маски, а преди това да си направят PCR тест.

От съображения за сигурност дори изпълненото с церемониалност връчване на речта от Лорд Шамбелана на Кралицата не се състоя. Вместо това той остави листата на масичка, от която Елизабет Втора да си ги вземе.

Традицията монархът да държи реч пред парламента датира от 16 век, а три века по-късно започва да се провежда в Уестминстър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория с жест към баща си в първата си репетиция за Евровизия
Виктория с жест към баща си в първата си репетиция за Евровизия
Бойко Борисов с нови заместници в ГЕРБ (ОБЗОР)
Бойко Борисов с нови заместници в ГЕРБ (ОБЗОР)