НОВИНИ

Криминалист: Осъдените за педофилия обикновено прекарват само 3 години в затвора

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 28.11.2022
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Ако човек бъде осъден за педофилска постъпка, получава 5 или 6 години присъда при чисто криминално минало, обикновено лежи 3. Излиза за добро поведение и много често започва да се занимава с работа с деца - нещо, което по никакъв начин не е регулирано в нашия закон. Това каза криминалният психолог Тодор Тодоров в "Денят започва".

Варненският съд остави в ареста двама от задържаните за разпространение на детска порнография

Това според Тодоров са хора, които по-късно могат да станат учители, възпитатели, да работят в детски парти клубове или на други места, свързани с деца.

"Педофилията не минава от само себе си. Те могат като минат няколко години да се реабилитират и на работодателите да им излиза, че не са осъждани", твърди криминалният психолог.

Проблемът според него е много сериозен. Той и негови колеги алармират, че трябва да се направят много драстични промени в законодателството.

Гледат мерките на част от задържаните за разпространение на детска порнография

"Според Наказателния кодекс има разлика между блудство и изнасилване. Ако насилиш сексуално момче, това се води блудство и се наказва по-леко. Изнасилване е само, когато става въпрос за момичета. Присъдите за блудство са по-малки от тези за изнасилване", обясни Тодор Тодоров.

Това според експерта дава възможност на педофилите, които насилват момчета, да бъдат съдени по-леко. Това според него не е правилно, защото момчетата са жертви не по-малко от момичетата.

"Трябва наказанията да бъдат много по-сурови и по-строги. Необходима е работа с тези хора. Не може осъден за педофилска постъпка, лежал в затвора известно време да излезе и да се счита за поправил се. Не става така, напротив. Отношението на другите задържани към тези хора е доста рестриктивно и те излизат още по-озлобени", подчерта криминалният психолог.

Законово нерегулирана е и професията на психолозите, смята Тодоров. Според него не е ясно кой и как може да работи с тези хора с цел справяне, преодоляване и канализиране на тази парафилия.

По въпроса за 13-те, заловени за разпространение на детски порнографски материали у нас, Тодор Тодоров коментира, че не е изненада, че сред тях има и интелигентни хора с добра професионална реализация.

Пилот и IT-специалист са сред арестуваните за детска порнография. Проверяват дали сред жертвите има българчета

"Някой по-високо интелигентен просто няма да използва примитивни методи, за да постигне целите си", отбеляза той.

Според него педофилите са много добри манипулатори и често казват, че детето само е поискало актът да се случи. Дете на 6 - 7 години не може да разбере каква манипулация му се случва - как се скъсява дистанцията с него, как му се навлиза в личното пространство, как под формата на близко приятелство се стига до интимност.

"Всяко едно дете, независимо от семейната среда, в която расте, има в себе си базовия страх, че може да загуби любовта и подкрепата на родителите си. Манипулацията в такива моменти, когато се стигне до реализацията на сексуален контакт с дете е: "Какво ще стане сега, ако вашите разберат за това". От там нататък детето е един пластелин, с който може педофилът да "работи" както намери за добре", поясни Тодор Тодоров.

От гледна точка на полиграфското изследване експертът намира педофилите интересни заради тяхната силна способност да рационализират. В много случаи те твърдели, че не са направили нищо лошо, а са отговорили на нуждите и желанията на жертвите си.

Децата могат навреме да се освободят от влиянието на педофил в социалните мрежи и интернет тогава, когато в семейството отношенията са добре развити и с тях се говори открито за тези неща.

Неотдавна група младежи се определиха като "ловци на педофили", според Тодоров подходът им е неправилен, защото прилагат насилие. Криминалният психолог смята, че младите хора, които осъществяват такъв контрол и насилие, ще се превърнат в насилници, ако вече не са станали такива.

"Рано или късно това, което правят те, ще започне да ражда чудовища", каза експертът.

Продължава разследването около изчезването на Сашко

Той коментира и случая с изчезналия Александър от Перник, който беше открит на 8-ия ден от най-мащабното издирване в България за последните години. Според него експертизата на лекарите за това с какво се е хранил Сашко през тези девет дни е необходима, за да стане ясно какво се е случило. Ако въпросите останат висящи за общественото пространство, ще започнат да се раждат митове и легенди.

"На мен ми е интересно какво е ял той", заяви криминалистът.

Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни

"Със Сашко би следвало да работят специалисти, които могат да работят с деца аутисти. Не всеки завършил психология може да работи в тази ситуация", категоричен е Тодоров.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Говорителят на Меси отрече слуховете за трансфер в Интер Маями
Говорителят на Меси отрече слуховете за трансфер в Интер Маями
Кръвният център във Варна ще разполага с мобилен екип за кръводаряване
Кръвният център във Варна ще разполага с мобилен екип за кръводаряване