НОВИНИ

КС допусна за разглеждане сигнала на ГЕРБ-СДС срещу разпоредби от Изборния кодекс

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:31, 20.05.2021
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
допусна разглеждане сигнала герб сдс разпоредби изборния кодекс
Слушай новината

Конституционният съд допусна за разглеждане по съществото искането на депутати от ГЕРБ-СДС за обявяване на противоконституционни на разпоредби от Изборния кодекс.

Конституционният съд в състав: председател - Борис Велчев, членове – Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов, Красимир Влахов, при участието на секретар-протоколиста Милена Петрова разгледа в закрито заседание на 20 май 2021 г. конституционно дело № 9/2021 г., докладвано от съдията Филип Димитров.

Конституционното производство е във фазата на произнасяне по допустимост на искането по чл. 19, ал. 1 от Закона за Конституционен съд (ЗКС).

Цялото съобщение на съда:

Конституционното дело е образувано на 07.05.2021 г. по искане на 66 народни представители от 45-то Народно събрание на Република България. На основание на чл. 150, ал. 1 във връзка с чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България (Конституцията) се иска установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 46, 47, 51, ал. 1 и ал. 3, чл. 60, ал. 2, чл. 61, ал. 7, чл. 212, ал. 5 във връзка с чл. 206, ал. 1 във връзка ал. 3 и във връзка с чл. 208, ал. 1; чл. 206, ал. 1 и ал. 3, и чл. 208, ал. 1 във връзката им с чл. 271; чл. 209, ал. 3, изречение второ спрямо изречение първо; на чл. 213а, ал. 4 по отношение на числото „20"; чл. 281, ал. 4 и чл. 335, ал. 3 на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 19 от 5.03.2014 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.) (ИК), както и на разпоредбите на § 63 и § 64 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.) (ПЗРЗИДИК).

В искането се твърди, че оспорените разпоредби противоречат на чл.1, ал. 1 и ал. 2, чл. 4, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10 и чл. 11, ал. 1 от Конституцията. Изтъква се конституционната значимост на публичността и прозрачността в процеса на провеждане на избори. Вносителите на искането аргументират тезата, че с въвеждането на задължително машинно гласуване за избирателни секции с 300 и повече избиратели и задължително гласуване с хартиена бюлетина за избирателните секции с под 300 гласоподаватели се нарушава принципът за равно избирателно право. Народните представители поддържат, че отчитането на резултата при машинното гласуване не е съвместимо с принципа за публичност и прозрачност на изборния процес, че не са предвидени достатъчно гаранции срещу софтуерни грешки или манипулации. Считат, че гласуването не е пряко, както изисква чл. 10 от Конституцията, тъй като е опосредено от машина и компютърния специалист, програмирал съответния софтуер.

Конституционният съд, за да се произнесе по допустимостта на искането, съобрази следното:

Искането за обявяване на противоконституционност на посочените разпоредби е направено от оправомощен по силата на чл.150, ал.1 от Конституцията субект. Спазени са изисквания за форма и реквизити на искането, съгласно чл. 17 ЗКС и чл. 18 от Правилника за организация на дейността на Конституционния съд (ПОДКС).

Конституционността на посочените в искането разпоредби не е била предмет на конституционно дело до сега. При разглеждане на исканията Конституционният съд приема, че независимо от посочванията на разпоредби във връзка с други разпоредби всяка една от посочените трябва да бъде разгледана на собствено основание освен чл. 271 от ИК, който не е посочен самостоятелно. В искането освен обявяване на противоконституционността на изброените законови разпоредби се претендира и „установяване на дефицити и евентуални нарушения". Тази претенция няма конкретност, не попада в пределите на конституционния контрол и не подлежи на разглеждане от Конституционния съд.

Като заинтересовани институции, на основание чл. 20а, ал. 1 ПОДКС, следва да се конституират президентът, Министерският съвет, Върховният административен съд, главният прокурор, Централната избирателна комисия, омбудсманът и Висшият адвокатски съвет.

За експертни мнения на основание чл. 20а, ал. 3 ПОДКС следва да се поканят проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, проф. д-р Ангел Голев, проф. д-р Георги Димитров, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Камелия Стефанова, проф. д-р Михаил Константинов, проф. д-р Олга Георгиева, проф. д-р Павел Бойчев, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева и Румен Ненков.

На основание на горното и на основание чл. 19, ал. 1 от Закона за Конституционен съд съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА за разглеждане по същество искането на 66 народни представители от 45-то Народно събрание на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 46, 47, 51, ал. 1 и ал. 3, чл. 60, ал. 2, чл. 61, ал. 7, чл. 212, ал. 5; чл. 206, ал. 1 и ал. 3, чл. 208, ал. 1; чл. 209, ал. 3, изречение второ; чл. 213а, ал. 4, по отношение на числото „20"; чл. 281, ал. 4 и чл. 335, ал. 3 на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 19 от 5.03.2014 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.), както и на разпоредбите на § 63 и § 64 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.).

ОТКЛОНЯВА искането в останалата част като недопустимо.

Конституира като заинтересовани институции президента, Министерския съвет, Върховния административен съд, главния прокурор, Централната избирателна комисия, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет.

Преписи от искането и от определението да се изпратят на заинтересованите институции с указание в 30-дневен срок от получаването им да представят писмени становища.

Отправя покана до проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, проф. д-р Ангел Голев, проф. д-р Георги Димитров, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Камелия Стефанова, проф. д-р Михаил Константинов, проф. д-р Олга Георгиева, проф. д-р Павел Бойчев, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева и Румен Ненков, които в 30-дневен срок могат да представят писмени мнения по делото.

Преписи от искането и определението да се изпратят на поканените.

Председател: Борис Велчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров, БСП: Следващото управление ще бъде лявоцентристко
Атанас Зафиров, БСП: Следващото управление ще бъде лявоцентристко
Иван Ангелов поиска да се подложи на детектор на лъжата заедно със Светослав Илчовски
Иван Ангелов поиска да се подложи на детектор на лъжата заедно със Светослав Илчовски