НОВИНИ

Квалификациите за Евро 2024 се завръщат тази вечер с цели 12 двубоя

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:42, 16.06.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
вижте случи европейските квалификации март обзор
Слушай новината

Сезонът в европейския клубен футбол вече завърши, но преди играчите да се отдадат напълно на заслужена почивка им предстои да изиграят по още едва двубоя за националните си отбори в квалификациите за Евро 2024.

Тази вечер пресявките за следващото европейско първенство се завръщат на сцената, а програмата ни предлага цели 12 срещи в различните групи.

В група "В" големият фаворит Франция го очаква наглед рутинно гостуване на аутсайдера Гибралтар, като "петлите" на Дидие Дешан ще се стремят към своя трети пореден успех по пътя си към Евро 2024.

По същото време пък Гърция е домакин на Ирландия, като и двата отбора имат изиграни само по един двубой до момента, в който обаче южните ни съседи се наложиха над Гибралтар, докато ирландците отстъпиха у дома срещу Франция, така че мачът тази вечер в Атина се очертава като много важен за момчетата на Стивън Кени.

В група "С" Англия започна ударно с две победи през месец март при това срещу на теория най-трудните съперници Италия и Украйна, а тази вечер "Трите лъва" на Гарет Саутгейт гостуват на тима на Малта.

Междувременно, Украйна е домакин на Северна Македония и то само броени дни след зрелищното равенство 3:3 срещу Германия. Този двубой ще се проведе на стадион "Антон Малатинский" в Търнава, Словакия поради продължаващите военни действия на територията на Украйна.

Преминаваме към група "D", в която един от двамата лидер след първите кръгове Уелс ще търси нов успех у дома срещу Армения по пътя си към Евро 2024. Двубоят в Кардиф ще бъде белязан и от българско участие, тъй като ще бъде ръководен от съдийска бригада от наши сънародници начело с Георги Кабаков.

В другата среща от тази група пък Турция ще търси своята втора победа като гост от началото на квалификациите при визитата си на Литва.

В група "Н" тимът на Словения започна по мечтан начин похода си към европейските футболни финали, след като през март записа победи срещу Сан Марино и Казахстан, а тази вечер селекцията на Матяж Кек гостува на непредвидимия отбор на Финландия, който до момента е с актив от победа и загуба.

Съставът на Дания пък, който е определян от мнозина за фаворит в групата му предстои потенциално коварна визита на Северна Ирландия, като и двата тима ще влязат в този двубой с равен актив от по 3 точки.

В последната среща от този поток Казахстан, който шокира датчаните през месец март, ще търси втория си успех в квалификациите при визитата си на аутсайдера Сан Марино.

Накрая отиваме в група "I", в която Швейцария гостува на Андора в търсене на трета поредна победа и пълен актив от 9 точки.

Без грешка до този момент са и северните ни съседи от Румъния, на които днес им предстои визита на Косово в мач, който определено може да донесе неприятности за селекцията, водена от бившия наставник на ЦСКА, Едуард Йорданеску.

В последния мач от тази група Беларус е домакин на Израел, като в момента тези два тима са на дъното в класирането и със сигурност имат нужда от победата, за да съхранят шансовете си за място на Евро 2024.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
64 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас
64 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас
Руди Гарсия е новият треньор на Наполи
Руди Гарсия е новият треньор на Наполи