НОВИНИ

Лидерите на ЕС обсъждат създаването на Европейски фонд за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:08, 23.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Разпространението на пандемията и икономическите последици от нея ще са във фокуса на разговорите между лидерите на държавите от Европейския съюз.

Във видеоконферентна връзка те ще обсъдят следващите стъпки за облекчаване на ограничителните мерки, както и създаването на Европейски фонд за възстановяване. В заседанието, което започва в 16 часа българско време, участва и премиерът Бойко Борисов.

За четвърти път европейските лидери провеждат онлайн среща на върха в условия на пандемия. Днес ще опитат да постигнат съгласие откъде ще дойдат парите за възстановяването на икономиките след коронакризата.

В писмото до лидерите си председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомня за договорения вече от Еврогрупата пакет на стойност 540 милиарда евро.

Целта е той да започне да функционира на 1 юни.

Предложените до сега мерки от Еврогрупата и Европейската централна банка обаче няма да бъдат достатъчни за възстановяване на тежко засегнатите от коронавируса икономики. Според Еврокомисията ЕС ще се нуждае от много повече средства.

Затова се обсъжда създаването на Европейски фонд за солидарност.

Държавите от Северна и Южна Европа обаче са на различни позиции за това как да се финансира и да функционира такъв инструмент.

Испания предлага така наречените "вечни облигации", т.е парите за държавите в нужда да бъдат подарък, а не заем. Подобна формула обаче е напълно неприемлива за страни като Нидерландия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоява следващият седемгодишен бюджет на ЕС да се превърне в своеобразен план Маршал за Европа. Но и по отношение на дългосрочния бюджет държавите-членки са на коренно различни позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кои страни в Европа е задължително носенето на маски?
В кои страни в Европа е задължително носенето на маски?
Заразените с коронавирус медици у нас са 83 души
Заразените с коронавирус медици у нас са 83 души